- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о трагедији у Одеси: Америка „не примећује“ да кијевски режим уништава доказе

© Sputnik / Alexander Polishchuk / Уђи у базу фотографијаЉуди излазе кроз прозор због пожара у Дому синдиката у Одеси
Људи излазе кроз прозор због пожара у Дому синдиката у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе „не примећују“ напоре кијевског режима да прикрије истину и да уништи трагове трагедије у Дому синдиката у Одеси из 2014. године, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Вашингтону поводом девет година од злочина.

„Упркос обећањима кијевског режима да ће истражити овај варварски злочин и казнити починиоце, власти су предузеле све како би сакриле истину и уништиле доказе. Дозволиле су организаторима и извршиоцима да избегну суђење, а у Сједињеним Америчким Државама су одлучили да то 'не примете'“, пише у саопштењу руске амбасаде.

У амбасади су додали да су „такозвани локални заштитници правде све ове године, у ствари, покривали џелате и мучитеље у Одеси“.
Трагедија у Одеси догодила се после државног преврата у Украјини 2014. године када су активисти „антимајдана“, противници политике која је победила на кијевском Мајдану, у знак протеста поставили камп на Куликовом пољу у Одеси.
Другог маја 2014. почела су кошкања између активиста „антимајдана“, с једне стране, и екстремних навијачких група из Харкова и Одесе, као и радикала „Eвромајдана“, с друге стране. Сукоби су се завршили рушењем шатора и подметањем пожара у Дому синдиката у којем су се сакрили представници „антимајдана“. Присталице радикала су при томе пуцале на људе који су покушавали да се спасу из запаљене зграде. Тог дана је у трагедији погинуло 48 људи, док је преко 250 повређено.
 - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
РУСИЈА
Лидер Крима: Позната имена убица цивила у Дому синдиката у Одеси – све их чека одмазда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала