- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Психотерапеут упозорава: Неко је морао раније да препозна дечаково стање – све вредности су срушене

© Фото : Лола ЂорђевићПуцњава у школи у Београду
Пуцњава у школи у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Пратите нас
Проблем дечака који је пуцао на своје другове и наставнике није од јуче, неко га је морао препознати. Неко је морао препознати стање у породици у којој дете од 14 година има приступ оружју. Сада је најважније да се помогне деци из школе и њиховим родитељима, преживели су трауму која прети да створи озбиљан пострауматски стресни поремећај.
Ово за Спутњик поводом стравичне трагедије у школи у Београду каже Снежана Анђелић, психотерапеут који ради са адолесцентима:

"Можда сада немамо све информације, али оно што у психологији дефинитивно знамо, нико се не пробуди једно јутро и из чиста мира као фино, савршено дете, без икаквих стресова и одлучи да побије пола школе".

Анђелићева додаје да је забрињавајуће, да је у породици детета дозвољено да оно има приступ оружју. Ако је оружје морало да буде у кући, поставља се питање како је дете дошло до њега. И у каквом стању.

"Ради се о томе да овде постоји нешто што је условило овакво понашање тог детета. А шта је то условило, то је велико питање".

Наша саговорница додаје да код адолесцената често препознаје огромне притиске око успеха, да су оцене постале најважније на свету. Утисак јој је и да су деца због тих оцена спремна на све, али и да су родитељи због оцена спремни на све.
"Спремни су да покушавају да подмићују учитеље, спремни су да се свађају са наставницима, да се свађају са пола света зато што њихово дете нема савршено добру оцену. Ми смо стално изложени "притиску школе" и неког савршенства у њој, кад имате адослесцента који нема ни психофиичке, ни менталне, ни било какве капацитете за подношење те врсте стреса. И вероватно под великим притиском, дечак је негде пукао".
Упитана колико целокупно окружење, понашање околине и време у коме живимо утиче на овакво понашање, Анђелићева каже да стресови, посебно за децу, постају све већи и већи.
"Да ли су то Инстаграм глупости, да их тако назовем, како изгледаш, шта си обукао… И сама имам дете од 15 огдина и уморна сам од тих коментара, сталног притиска, шта ти треба да будеш, да оно што јеси није добољно добро. Препознајем да у том узрасту притисак расте. У школи мора да се више прича са децом о томе које су праве вредности, што је стварно битно и шта је апсолутно небино, да их гурамо у том правцу да почињу да живе праве вредности. Учење јесте битно, али - како, шта, зашто? Да ли уче да би имали све петице, да упишу факултет, заврше, па опет не знају ништа, или уче да би откривали свет око себе, да би сазнавали, да би размишљали и у томе уживали", пита Анђелићева.
Она додаје да је јасно да је вредносни систем поремећен, али истиче да је сада најважније да се пружи стручна помоћ и подршка деци из "Рибникара", али и родитељима, јер су сви заједно преживели огромну трауму.
"За некога је ово вест дана која ће брзо бити заборављена, али траума коју су они преживели прети да створи озбиљан пострауматски стресни поремећај", упозорава овај психотерапеут.
Она додаје да друштво има обавезу да ангажује стручњаке за трауму, психологе, да помогнемо деци да процесуирају ово трауматично, стравично искуство.
"Не можемо да пустимо све низ воду, јер ћемо после имати много озбиљнијих последица. Сада морамо да се хватамо у коштац са проблемом, читава једна школа је прошла кроз озбиљно трауматско искуство", апелује.
Анђелићева додаје да се поставља још једно важно питање, да ли ми уопште имамо протоколе шта се ради у оваквим ситуацијама, како се деци пружа адекватна подршка, како се праве групе подршке, могућност да се траума избаци, како не би оставила озбиљније последице…
Масакр у школи у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
ДРУШТВО
Дечак који је извршио масакр не може кривично да одговара, његов отац задржан у полицији
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
СРБИЈА
Један од најтежих дана у савременој историји наше земље, Вучић предложио 10 превентивних мера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала