- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Магични Кинез је светска сензација: „Открићу вам тајну...“

© Sputnik / JAVIER SORIANOЖижен Жанг
Жижен Жанг - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Пратите нас
Жижен Жанг, кинески тенисер, направио је велико изненађење на Мастерсу у Мадриду и елиминисао Тејлора Фрица, десетог тенисера света, после велике борбе резултатом 3:6, 7:6, 7:6.
Било је потребно да спаси чак три меч лопте како би направио сензацију и успео је 99. тенисер света који се пласирао у четвртфинале Мадрида што је његов највећи успех у каријери.
Лако је Фриц добио први сет и у дргуом сету у тај-брејку повео са 3:0, Кинез је везао пет поена, направио преокрет и успео да искористи своју прву сет лопту која му је донела изједначење.
Драма је уследила у деветом гему трећег сета када је Жанг направио брејк, а потом га одмах Фриц вратио па је уследио нови тај-брејк у којем је Американац поново почео боље.
Фриц је имао три меч лопте, а Кинез је пропустио само прву, док је другу искористио и направио ново изненађење. Ново, јер ово није прва сензацију коју је кинески тенисер направио у Мадриду. Претходно је савладао Камеруна Норија, Дениса Шаповалова, Јурија Родионова.
Наредни противник биће му Аслан Карацев, руски тенисер који је направио још веће изненађења од Жанга јер је елиминисао Данила Медведева, сународника који је бивши први рекет света.
Занимљиво да су се до јуче два „аутсајдера“ против ривала са којима су играли, заједно тренирали, а на том тренингу далеко бољи је био Рус што је открио кинески тенисер.
„Знате шта, открићу вам тајну. Имали смо тренинг и изгубио сам од Карацева 6:0. Урадићу најбоље што могу. Овде су сви одлични играчи, велики играчи. Даћу све од себе“, рекао је насмејани Жанг који игра можда свој најбољи тенисер у каријери што му оставља простора да сања о својој првој АТП титули.
Ако питате статистику, победник је требало да буде Фриц, међутим Жанг је показао способности великих тенисера који успевају да преокрену меч који иде потпуно у корист њихових противника.
Фриц је имао 11 наспрам седам асова Кинеза, такође је имао већи проценат првог сервиса односно 60 одсто наспрам 56 одсто. Американац је имао 36 винера док је Жанг имао један мање, али је имао и више неизнуђених грешака односно 11 наспрам девет колико их је направио Фриц.
Међутим, у тенису не побеђује статистика и биће овај меч један од бољих примера за ту тврдњу, док у четвртфиналу следи прави спектакл.
Кинески тенисер углавном је играо челенџере док од почетка године није имао превише успеха. Углавном је испадао у првом колу, док је на челенџеру на Флориди успео да стигне до четвртфинала после чега се уптио у Мадрид.
Није добро сезону отворио ни Карацев који је ретко пролазио друго коло, али очигледно је да ће овогодишњи Мастерс у Мадриду бити синоним за изненађења.
Најбољи тенисер света освојио УС опен друпги пут у каријери - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СПОРТ
„Новак је велики!“ – коначно је стигла и порука из Њујорка
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СПОРТ
Американац не сумња у Србина: „Ђоковић неће престати да обара рекорде“
Жижен Жанг - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СПОРТ
Бујица емоција – Кинез урадио што нико није
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала