- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Извештај из Кине: ЦИА стоји иза „обојених револуција“ и хакерских напада широм света

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsАгенција ЦИА
Агенција ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) стоји иза великог броја хакерских напада и "обојених револуција" широм света, наводи се у извештају кинеског Националног центра за хитно реаговање на нападе компјутерских вируса и компаније „360“ која се бави безбедношћу на интернету.

„Дуго времена ЦИА се тајно бавила организовањем 'мирних промена' и 'обојених револуција', шпијунским активностима и крађом информација“, истиче се у извештају.

Аутори наводе да су „Плишана револуција“ из осамдесетих година, „Револуција ружа“ у Грузији 2003. године, „Наранџаста револуција“ у Украјини, „Револуција лала“ у Киргизији, „арапско пролеће“, друга обојена револуција у Украјини, „Покрет сунцокрета“ на Тајвану и још много тога међународне организације и стручњаци препознали као типичне случајеве обојених револуција којима су управљале америчке обавештајне службе.
Поред тога, додаје се, обавештајне службе САД покушавале су да организују обојене револуције и у Белорусији, Азербејџану, Либану, Мјанмару, Ирану и другим земљама.
„Према статистици, ЦИА је у последњих неколико деценија свргнула или покушала да свргне легитимне владе у преко 50 земаља света, изазивајући у њима нереде“, пише у извештају.
Наводи се и да је 2020. године компанија „360“ открила раније непознату хакерску организацију АПТ. Према ауторима извештаја, организација је за сајбер нападе користила алате сличне онима који се појављују у документима које је објавио Викиликс и који су тамо наведени као алати за хаковање ЦИА.
Главне мете напада компаније, коју су кинески стручњаци назвали АПТ-Ц-39, биле су важне информационе инфраструктуре различитих земаља, аерокосмичке, научно-истраживачке институције, нафтне и петрохемијске компаније, велике интернет компаније и владине институције. Активност компаније се могла испратити до 2011. године, док се сајбер напади настављају до данас, закључују аутори извештаја.
Портпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СВЕТ
Пекинг: Државни преврати ─ основа спољне политике САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала