Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јапански модел: Може ли Србија да има само један пиштољ на сто становника

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба "Пиштољи и револвери на сједињени метак"
Изложба Пиштољи и револвери на сједињени метак - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Предложене мере о ограничавању ношења и употребе оружја у Србији смањиће ризик и ограничиће могућност да дође до трагедија као што је она која се догодила у ОШ „Владислав Рибникар“. Али, оно што држава мора да уради је да на тим пословима ангажује много људи, посебно на пословима утврђивања менталног здравља поседника ватреног оружја.
Србија није прва земља у којој се предлажу мере за ограничење поседовања и ношења оружја након што су се догодиле трагедије попут оне у београдској основној школи „Владислав Рибникар“, а у којој је страдало осморо ученика и један припадник школског обезбеђења.
Подсећамо, српски председник Александар Вучић предложио је низ мера за превенцију злочина, међу којима су и увођење двогодишњег мораторијума за држање и ношење оружја, ревизија свих дозвола за ношење оружја, контрола како лица носе оружје, забрана уласка малолетним лицима у стрељане и прописивање кривично-правне одговорности лицима која омогуће малолетницима да дођу у посед оружја.

Јапан је пример како треба ограничити употребу оружја

Према мишљењу некадашњег шефа београдске полиције Марка Ницовића, Србија би требало да копира пример Јапана, у коме има мање од једног пиштоља на стотину становника.
„Значи, не треба дозволити било какву врсту држања код куће, јер од држања код куће долази сва опасност. С друге стране, у Србији је проблем што имате преко милион и по комада ватреног оружја у приватном поседу илегално. Ту треба спровести акцију откупа оружја“, сматра Ницовић.
Како каже наш саговорник, многе државе спровеле су акције принудног откупа и за то су одвојиле велике новце. Нови Зеланд је то учинио након масакра у Карјстчерчу 2019. и за то издвојио 65 милиона америчких долара. Аустралија је почела да спроводи принудни откуп оружја након масакра у Порт Артуру на Тасманији 1996, када је убијено 35 људи и на тај начин, за мање од годину дана прикупила око 650 000 комада јуришног оружја које је уништила.
„Овде има још један детаљ. Не можете дозволити да дете рукује ватреним оружјем. То је свуда у свету забрањено под кривичном одговорношћу. Јер ви некога обучавате, дајете му средство да некога лиши живота, јер то лице је пред законом неодговорно, није свесно чина који уради. Укључујући и стрељане. Код нас је нонсенс да дете учи тактичко пуцање“, каже Ницовић.
Из онога што је познато у јавности наш саговорник извлачи закључак да је малолетни починилац масакра у ОШ „Владислав Рибникар“ морао да дуже времена увежбава пуцање у покретне мете, због чега би требало забранити малолетницима да посећују стрељане.

Онај ко жели да изврши убиство увек нађе начин

Забрана малолетницима да посећују стрељане једна је од мера која ће дати ефекте и према речима декана бањалучког Факултета безбедности, Предрага Ћеранића.
„И ревизија издатих дозвола такође може бити продуктивна, али за меру двогодишњег мораторијума за куповину и продају оружја, нисам сигуран да ће дати жељени ефекат“, сматра Ћеранић.
Наш саговорник додаје да онај ко жели да изврши убиство, увек нађе могућност.
„На пример, раније су уобичајена средства за вршење терористичких напада били самоубилачки прслук или калашњиков. Али, пошто су државе увеле строжије мере, терористички напади вршили су се другим, приручним средствима“, објашњава он.
Мере ограничавања поседовања, ношења и употребе оружја које су увеле Велика Британија, Аустралија и Нови Зеланд у тим земљама су дале резултате. У великој Британији поседовање оружја смањено је на најмању могућу меру након што су уведени рестриктивни закони после масакра у шкотском граду Данблејну 1996, када је нападач убио 16 ученика и једну одраслу особу.
У Аустралији је од 1997. стопа поседника оружја преполовљена, а стопа кривичних дела почињених ватреним оружјем драматично је опала. Нови Зеланд је, након ограничења уведених непосредно после масакра у Крајстчерчу, годину дана касније пооштрио законе о оружју. Уведен је нови регистар за праћење куповине и продаје оружја, као и краће дозволе за оне који их први пут добијају.
 За вршњачко насиље није одговорна искључиво породица... - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
СРБИЈА
Знамо ли? Из дубине мрака велике трагедије чуло се страшно упозорење – за све
У емисији "Од четвртка до четвртка" било је речи и о незапамћеној трагедији која се у среду догодила у београдској школи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала