- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија ће на напад дроновима одговорити акцијом, а не разговорима

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
Пратите нас
Русија ће на напад дроновима одговарати акцијом а не разговорима да ли је то био повод за рат, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.
„Не бих да разговарам о терминима. То је очигледно био непријатељски чин, апсолутно је јасно да без знања њихових ментора кијевски терористи ништа не би могли да изведу. Нећемо говорити о томе да ли је то био `казус бели` или не, већ ћемо да одговоримо конкретним акцијама. Ми имамо пуно стрпљења“, казао је он.
Лавров је такође рекао и да то што су званични Кијев и Вашингтон одбацили наводе да су одговорни за напад на Кремљ не значи да томе треба и веровати.
„Ако ви верујете да ће Русија, након што су и Америка и Украјина одбацили отпужбе, једноставно престати да знамо оно што знамо, то се неће догодити“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након министарског самита земаља Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Индији.
Лавров се осврнуо и на изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена који је рекао да Америка неће диктирати Украјини како да брани свој суверенитет, рекавши да је „тиме – све речено“.
Додао је и да су практично све земље-чланице ШОС-а осудиле напад украјинских дронова на Кремљ, док је, између осталог, пакистански министар спољних послова Билавал Буто Зардари изразио наду да ће починиоци што пре бити приведени правди.

Преговори се неће водити са марионетама као што је Зеленски

Лавров је казао и да је Русија већ дуго спремна за преговоре о решавању украјинске кризе, да ће се они пре или касније догодити, али да се они неће водити са западном марионетом као што је Владимир Зеленски, већ са његовим надређенима.
Као основа за преговоре, према његовим речима, Москва види кинеску иницијативу која покрива глобална питања осигурања недељивости безбедности, спречавања мешања у унутрашња питања других земаља, као и недопустивост примене политике нелегитимних санкција.

Без решавања геополитичког проблема нема решења ни украјинске кризе

Лавров ј казао и да се актулена криза неће решити искључиво на решавању проблема на линији раздвајања у Донбасу, као што поједини желе да замрзну ту линију и да размишљају шта даље – без решавања геополитичког проблема нема решавања украјинске кризе.
Такође је рекао и да је тај геополитички проблем – тежња Запада да очува своју хегемонију и да диктира свима своју вољу.

„Без решавања тог питања никаква криза у свету, па ни украјинска, неће бити могуће решити“, нагласио је он.

Задатак ШОС-а – повећати трговину у националним валутама

Лавров се осврнуо и на сам министарски састанак који је организован као увод у предстојећи самит лидера земаља ШОС-а, који ће бити одржан у јулу, рекавши да је једна од главних тема била повећавање обима трговине у националним валутама и питања која ће обезбедити сарадњу независних земаља и ограничити злоупотребу долара.
Такође је рекао и да са циљем да се користе националне валуте, земље ШОС-а почеле су да примењују праксе које су формиране у оквиру Евро-азијске развојне банке, Азијске банке и Нове развојне банке БРИКС-а.

„О свему овоме смо разговарали, ова тема је веома актуелна“, навео је Лавров и додао да су у формирање плана укључени надлежни ресори, министарства финансија и централне банке земаља чланица. Такође је рекао и да је узет у обзир и предлог бразилског председника Луиса Ињасиа Лулеа да Силваде да се пронађе нека врста заједничке валуте.

Русија и Индија о међусобном обрачунавању у рупијима

Москва и Њу Делхи покренули су разговоре о томе да трговинску сарадњу убудуће обрачунавају у рупијама, односно, како да индијске рупије које Русија има у индијским банкама, пребаце у другу валуту, рекао је Лавров.
„То је проблем будући да Русија на својим рачунима у индијским банкама има неколико милијарди рупија, неопходно је да се сва та средства сад пребаце у неку другу валуту“, додао је.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
РУСИЈА
Лавров стигао у Индију на самит ШОС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала