- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Помен - Sputnik Србија

У једном дану десет сахрана убијених, рањени из Младеновца ван животне опасности

Пратите нас
Данас је други дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.
На београдским гробљима сахрањена су четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару, док су петорица момака који су страдали у пуцњави у Малом Орашју сахрањени у том месту.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:39 06.05.2023
Полиција у Босни и Херцеговини ухапсила је Шерифа Смајловића из Бановића у БиХ, који је у алкохолисаном стању претио да ће „починити масакр као у Београду“ и пријавио своју намеру полицији, речено је из Управе полиције Тузланског кантона.
Како је потврдила портпаролка Управе полиције Аднана Спречић, мушкарац иницијала Ш. С. је синоћ сам себе пријавио полицијској станици Бановићи, а полиција га је убрзо ухапсила и задржала у притвору до отрежњења.
Он је тврдио да ће „поклати и убити“, односно починити сценарио већих размера у односу на онај у Београду. Као разлог је навео то што су га напустили супруга и деца.
22:17 06.05.2023
Велики број грађана Берана окупио се у порти манастира Ђурђеви ступови на помену убијенима у школи и Београду и селима код Младеновца. Помен су служили епископи будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки Димитрије
20:55 06.05.2023
Заплењено оружје - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
РЕГИОН
Хрватска: Позив на предају илегалног оружја
20:37 06.05.2023
Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар уписао се данас у Вашингтону у књигу жалости која је отворена у амбасади Србије поводом убиства деце у школи „Владислав Рибникар“, а потом и у два села у околини Младеновца.
„Народу Србије, у име америчког народа и лично име, изјављујем најдубље саучешће на овај дан жалости. Знајте да смо у вашој тузи уз вас у пријатељству. Заувек ваш пријатељ, Габријел Ескобар“, написао је заменик помоћника државног секретара САД
20:03 06.05.2023
Полицајци - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
Претио да ће побити све становнике Руме: Хапшење у Београду /видео/
19:50 06.05.2023
Министарка здравља Даница Грујичић посетила je повређене у масовној пуцњави код Младеновца и Смедерева који су смештени у Општу болницу "Свети Лука" у Смедереву.
Како је изјавила, они су ван животне опасности и нада се да ће ускоро бити пуштени на кућно лечење.
17:29 06.05.2023
Урош Б. који је ноћас у околини Младеновца, убио осам особа и ранио 14. - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
СРБИЈА
Убица из Младеновца признао злочин: Завршено саслушање, одређен притвор
16:43 06.05.2023
Црногорска полиција - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
РЕГИОН
Црногорска полиција појачала активности после убистава у Србији, пронађена већа количина оружја
15:31 06.05.2023
На сеоском гробљу у Малом Орашју код Смедерева сахрањено је пет жртава масовне пуцњаве у том месту.
Стотине мештана окупило се у порти цркве у Малом Орашју где је убијеним младићима у злочину који је починио У. Б. опело служило 10 свештеника епархије пожаревачко-браничевске.
15:30 06.05.2023
На београдским гробљима сахрањена су четири ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави у школи „Владислав Рибникар“.
15:12 06.05.2023
Деца која су присуствовала трагедији морају да наставе да живе
Министарка здравља Даница Грујичић рекла је данас да деца која су присуствовала трагедији у школи „Владислав Рибникар“ морају да наставе да живе и изборе се са стресом којем су били изложени ових дана.
„Наставници су ту за њих, овде је тренутно једна екипа дечијих психијатара и психолога који су спремни да пруже помоћ и ја топло саветујем родитељима и деци да дођу да попричају са њима. То су људи који су стручни, који знају какав савет треба да дају у оваквим ситуацијама“, изјавила је Грујичић у Основној школи „Владислав Рибникар“, где се уписала у књигу жалости.
Грујичић је навела да је Министарство здравља, као и Министарство просвете у последњих два месеца већ радило на планирању и организовању мобилних екипа које би ишле по школама и разговарале са децом по питању зависности.
„Отприлике последња два месеца радимо на томе да се иде у школе и да се разговара са децом и по питању игрица и по питању зависности и од лекова и од коцке и по питању одређених психичких проблема која деца имају“, рекла је министарка.
Она је апеловала на грађане да се држе струке и да потраже савет од психолога и психијатра уколико имају проблем.
„Када кажем психијатри могу да дају савет, верујте ми у 90 одсто случајева не треба вам никакав лек, само разговор са неким ко је довољно од вас удаљен да може објективно да вам каже где да тражите проблем или да тражи проблем са вама“, објаснила је Грујичић.
На питање да ли ће мобилне екипе за помоћ бити организоване и за људе који су присуствовали трагедији у околини Младеновца, Грујичић је организована да се ради на организацији екипа које би пружиле потребну помоћ.
„Вероватно ћемо организовати и замолити и неуропсихијатре из Ниша, из Крагујевца и из Војводине да се прикључе овим мобилним тимовима“, навела је министарка.
Грујичићева је рекла да ће се од понедељка организовати групе за оне који осећају потребу да разговарају.
„Онај ко осећа потребу да поразговара од понедељка ће се поново ангажовати групе у Институту за ментално здравље на клиници за психијатрију, на Клиници за дечју психијатрију, све психијатријске установе у граду и Градска болница и „Доктор Драгиша Мишовић“ знаће да дају прави савет“, закључила је Даница Грујичић.
13:57 06.05.2023
Полиција испред школе Владислав Рибникар - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
МУП упозорава: Лажан снимак тренутка убиства у школи кружи интернетом
12:39 06.05.2023
Ухапшен због објаве да је следећа на реду пуцњава у Сремској Митровици
Припадници Министарства унутрашњих послова у Сремској Митровици ухапсили су А. С. (22) са подручја града, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело угрожавање сигурности.
Он се терети да је на друштвеној мрежи поставио објаву са поруком да је следећа на реду, пуцњава у Сремској Митровици.
Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Основном јавном тужилаштву у Сремској Митровици, наведено је у саопштењу Полицијске управе из Сремске Митровице.
12:28 06.05.2023
Застава ЦЕРН-а спуштена на пола копља поводом жртава масовних убистава у Србији
Европска организација за нуклеарна истраживања ЦЕРН саопштила је данас да је шокирана поводом масовних убистава у Србији у Основној школи у Беогарду, као и у близини Младеновца.
Генерална директорка ЦЕРН-а Фабиола Ђаноти рекла је да је, у знак поштовања према жртвама, застава те организације спуштена на пола копља.
12:14 06.05.2023
Девојчица приведена на разговор јер је исмевала убиства у школи
Припадници Министарства унутрашњих послова привели су на информативни разговор малолетну девојчицу која је на ТикТоку снимала себе, исмевала убиства осморо ученика и чувара у школи на Врачару и величала К.К. који је починио злочин, речено је Тањугу у МУП-у.
К. К. је среду у Основној школи "Владислав Рибникар" пуцао и убио осморо деце и чувара, а ранио шест ученика и наставницу.
12:14 06.05.2023
Александар Боцан-Харченко уписао се у књигу жалости испред Основне школе „Владислав Рибникар“ - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
Боцан-Харченко: Ми смо уз српски народ у најтежим тренуцима
12:06 06.05.2023
Припремљен план интервенције у кризи за ОШ Владислав Рибникар
Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи „Владислав Рибникар“ припремили су План интервенције у кризи.
План предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, деци и родитељима, организован повратак и припрему деце за повратак у школу.
Организована стручна, индивидуална и групна подршка, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.
Српска застава, играчке, цвеће и емотивне поруке на огради  школе „Владислав Рибникар“  - Sputnik Србија
Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације.
У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одељења која су била најдиректније нападнута.
Ученици ће се на наставу вратити следеће недеље, по циклусима, почевши од среде, 10. маја, наведено је у саопштењу Министарства просвете.
За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.
11:45 06.05.2023
Празно терен школе - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
Грујичић: Дечак који је на Ургентном биће пуштен кући данас или сутра
10:53 06.05.2023
Интернет - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
ДРУШТВО
Са Запада увозимо скаредне садржаје: Медији и друштвене мреже доприносе суноврату
09:07 06.05.2023
Београдска полиција - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Да ли ће повећање броја полицајаца у школама смањити насиље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала