Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Куртијев списак: Приштина објавила „прекршаје Србије“

© Tanjug / DOPISNIK KIMПротест опозиције у Приштини
Протест опозиције у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Портпарол привремене владе у Приштини Перпарим Криезиу објавио је вечерас документ у коме су наведени „прекршаји Србије“ у погледу европског предлога споразума, преамбуле и плана имплементације.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, на састанку 2. маја са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу рекао је да је изнео списак повреда договора, које је Београд учиниоу погледу осам чланова Основног споразума, преамбуле и члана који се тиче Плана за имплементацију, преносе приштински медији.
У документу се наводи да „Србија и даље негира ратне злочине и угрожава територијални интегритет Косова“.
Наведено је и да „Србија директно контролише странку 'Српска листа' на Косову и стоји иза одлуке да Срби бојкотују изборе 23. априла у четири северне општине“.
Поменуто је и да „Србија Косово и даље назива „Косово и Метохија“ или Приштина“, и да „понашање Србије озбиљно нарушава добросуседске односе засноване на једнаким правима“.
Куртијева влада је у документу истакла и да „Србија још није дозволила да возила са РКС регистарским ознакама уђу у употребу и да није укинула КМ таблице“.
„Србија је одбила да дозволи грађанима Косова да путују на и преко територије Србије са пасошима РКС, што је у супротности са чланом 1(1)“, наведно је у другој тачки докумнта.
Привремена влада у Приштини саопштила је и да је „Србија прекршила и члан 2 споразума који говори о поштовању територијалног интегритета и аутономије“.
Међу тачкама које је Приштина истакла као пример кршења споразума од стране Београда је и „гласање против пријема Косова у Савет Европе 24. априла, упркос члану 4, који каже да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“, преноси Косово онлајн.
Турски дрон бајрактар тб2 - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
СРБИЈА
„Бајрактари“ стигли у Приштину: Опасан „поклон“ НАТО пакта
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
СРБИЈА
Вучић о дијалогу у Бриселу: Све је био трик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала