- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Анкари, Сеулу и Монтевидеу одржане акције „Бесмртни пук“

© Sputnik / Harel RintzlerБесмртни пук у Њујорку
Бесмртни пук у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
У Анкари, Сеулу и Монтевидеу су поводом Дана победе у Другом светском рату одржане акције „Бесмртни пук“, известили су дописници Спутњика.
У турској престоници акција је одржана на територији руске амбасаде, а у њој је учествовало око 400 људи. Око дипломатског представништва биле су појачане мере безбедности због великог броја људи који су желели да учествују. Акцији су се придружили и многи представници земаља Заједнице независних држава.
На догађају се обратио руски амбасадор у Турској Алексеј Ерхов који је рекао да су „учесници акције одали почаст сећању на очеве и деде који су извојевали велику победу“, те да се живи у тешким временима и да је „поново потребна победа – једна за све“. Он је поручио да је Русију немогуће сломити.

Акција у Сеулу

Руси и држављани земаља ЗНД окупили су се у једном од паркова Сеула где су упркос киши одржали акцију „Бесмртни пук“. Догађају је присуствовао и руски амбасадор у Јужној Кореји Андреј Кулик.
Он је подсетио на страшну цену којом је плаћена победа у Другом светском рату како би се ставила тачка на фашизам, нацизам и јапански милитаризам. Амбасадор је рекао да се историја понавља, те да Русија данас поново мора да се бори против нацизма и фашизма, али је поручио да ће „поново доћи 9. мај“.

„Бесмртни пук“ у Уругвају

Руска амбасада у Монтевидеу на својој територији одржала је акцију „Бесмртни пук“. У догађају је учествовало око 40 људи који су донели портрете чланова породице који су учествовали у Великом отаџбинском рату како у Русији зову Други светски рат.
Амбасадор Русије у Уругвају Андреј Будајев поручио је да у актуелној ситуацији постаје све важнији задатак да се сачува историјска истина, да се пренесе на децу и унуке како се трагедија тог рата никада више не би поновила.
„Бесмртни пук“ је манифестација посвећена сећању на учеснике и жртве Другог светског рата, која се одржава у Русији и бројним земљама. Први пут је одржана 9. маја 2012. године у Томску на иницијативу локалних новинара, а 2013. године постала је сверуска.
Акција је одржана и у главном граду Перуа, Лими. У шетњи је учествовало око 200 људи.
Руси и Аргентинци су успешно одржали акцију "Бесмртни пук" у центру Буенос Ајреса упркос томе што су демонстранти који су узвикивали пароле против Русије и специјалне војне операције покушали да је спрече.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала