- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чавушоглу: Анкара одбила предлог САД да преда С-400 Украјини

© Sputnik / Максим ДурневМинистар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су предлагале Турској да пошаље своје системе С-400 у Украјину, али је Анкара то одбила, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.
„У вези са С-400 било је неколико предлога од САД. Рекли су нам да им предамо контролу. Тај предлог задире у нашу независност. Где је онда наша независност“, рекао је Чавушоглу у интервјуу за „Хабертурк“.
Према његовим речима, Анкара је у више наврата добијала разне предлоге од САД у вези са С-400 и, „да је покорна, не би имала оне проблеме с Вашингтоном које има сада“.
„Чак су нам предлагали да их пошаљемо у Украјину, а ми смо рекли да то не може“, рекао је Чавушоглу.
Русија и Турска су 2017. године потписале први уговор за комплекс С-400, вредан 2,5 милијарди долара, уз могућност куповине још једног комплекса.
Испоруке првог комплекса извршене су 2019. године, а 2022. директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Русије Дмитриј Шугајев рекао је да је потписан и почео да се спроводи уговор о набавци другог комплекса ПВО система С-400.
Чавушоглу је, такође, истакао да саопштења турске опозиције о томе да је неопходно прикључити се санкцијама против Русије носе ризик за турску економију и енергетику.
Чавушоглу је раније, на конференцији за медије с америчким колегом Ентонијем Блинкеном, изјавио да се Анкара не прикључује једностраним санкцијама против Русије, али да не дозвољава да се оне заобилазе.
Военнослужащий зенитного ракетного полка, созданного в Лунинецком районе Брестской области для усиления системы ПВО Белоруссии на белорусско-украинской границе - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
РУСИЈА
Турска саопштила због чега је купила систем С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала