- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Хрватској се одржавају мањински избори

© AP Photo / Darko BandicХрватска
Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
У Хрватској се данас одржавају мањински избори, а у седам сати широм Хрватске отворено је 840 бирачких места на којима око 250.000 бирача, припадника националних мањина бира своја већа и представнике.
Бира се 339 већа и 106 представника у 201 јединици - у 19 жупанија и Граду Загребу, као и у 65 градова и 116 општина, преноси Хина.
Већа бира 14 националних мањина, а представнике њих 19.
Бирачко право имају сви пунолетни хрватски држављани који се налазе у Регистру бирача и у њему им је уписана националност и који имају пријављено пребивалиште на подручју града, општине или жупаније где су расписани избори за њихову националну мањину.
На изборе излази око 5.700 кандидата.
Мањинска већа бирају се у жупанијама, градовима и општинама у којима припадници поједине мањине чине најмање 1,5 одсто становништва, у градовима и општинама у којима живи више од 200 и у жупанијама у којима живи више од 500 припадника неке мањине.
Ако ти услови нису испуњени, а у некој жупанији, граду или општини живи најмање 100 припадника неке мањине, њени припадници бирају свог представника.
У општинска мањинска вијећа бира се 10 чланова, у градска 15, а у жупанијска 25.
Државно изборно поверенство (ДИП) позвало је припаднике националних мањина да изађу на изборе.
„Позивамо бираче да изађу на биралишта и изаберу најбоље кандидате који ће их у мањинским већима представљати у идуће четири године“, поручио је члан и портпарол ДИП-а Славен Хојски.
Бираче је позвао да пре одласка на бирачко место провере његову адресу, јер је број бирачких места мањи у односу на редовне изборе, па су им адресе у неким случајевима измењене.
Бирачи те адресе могу пронаћи на сајту ДИП-а или на сајтовима својих општина или градова, подсетио је Хојски.
ДИП ће у подне и у 17 сати објавити податке о одзиву, док ће обједињене резултате мањинских избора објавити у понедељак.
Српско народно вијеће позвало је припаднике српске мањине у Хрватској да изађу на мањинске изборе, истичући да се изласком на изборе за мањинска већа и мањинске представнике јачају и институције мањинске самоуправе и даје подршка за наставак активности попут обележавања кључних догађаја антифашистичке и српске историје у Хрватској, развоја инфраструктуре, информисања, за наставак изградње и опремања културних центара, као и образовних активности Срба у Хрватској.
Српско народно вијеће (СНВ) основано је 1997. године и делује као централна координација српских већа у Хрватској.
СРБИЈА
Сусрет Брнабић – Пленковић: Србима из Хрватске потребно више од протоколарних лепих жеља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала