- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Апел медијима: Немојте извештавати сензационалистички, што мање писати о починиоцима злочина

© Tanjug / ZORAN ЋESTICМасакр у школи у Београду
Масакр у школи у Београду - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Начин на који медији извештавају о масовном насиљу, насиљу у породици, самоубиству може да утиче на друге људе и препоручује се да се што мање извештава о самим починиоцима, пише у препорукама које је Уницефова канцеларија доставила Удружењу новинара Србије.
Упозорава се да други могу да се идентификују са њима или добију инспирацију, а једна од препорука медијима је да фотографију починилаца не објављују поред фотографије жртве.
„Немојте извештавати о догађају поједностављено или сензационалистички јер то може да да подстицај људима који желе негативан публицитет“, једна је од препорука.
Међу последицама штетног извештавања, наведено је, могућност инспирисања имитатора који у починиоцу виде узор или хероја.
„Одговорним извештавањем може да се смањи ризик“, пише у Уницефовим препорукама, које је проследио УНС.
Као корист по заједницу које има одговорно извештавање у препорукама је набројано да се на тај начин „пружа утеха преживелима, породицама, заједницама, укључујући и породицу починиоца“.
Одговорно извештавање подстиче људе, пише у препорукама, да потраже помоћ себи или другима у случају повишеног ризика од штетних поступака.
Објављен је и позив да се за помоћ због емотивне патње и/или суицидалних мисли позове број за помоћ 116 111 (НАДЕЛ) и посети сајт svejeok.rs.
Цвеће, играчке и поруке испред Основне школе Владислав Рибникар - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СРБИЈА
Како после трагичних догађаја у Србији - две мере су кључне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала