- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене хране опет расту: Шећер нагло скочио

© Sputnik / Alexey Malgavko / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Цене хране у свету порасле су у априлу први пут од почетка године, саопштила је Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО)
ФАО индекс цена, који прати најпродаваније производе из области хране, у априлу је достигао 127,2 поена, што преставља повећање у односу на мартовских 126,5 поена.
„Благи скок индекса цена у априлу предводио је нагли раст индекса цене шећера, заједно са скоком цена меса, док су цене житарица, млечних производа и биљних уља наставиле да падају“, саопштено је из ФАО.
Цена шећера скочила је за 17,6 одсто у односу на март и достигла највиши ниво још од октобра 2011. године. Раст потражње последица је највероватније забринутости због процена да ће производња у Индији и Кини бити нижа него што је предвиђено, заједно са мањом продукцијом у ЕУ и на Тајланду.
Цене меса порасле су за 1,3 одсто у односу на март, док су млечни производи појефтинили за 1,7 одсто. Цене биљних уља падају пети месец заредом и у априлу су биле ниже за 1,3 одсто у односу на март.
Индекс цена житарица опао је за 1,7 одсто, а падају и појединачне цене свих врста, осим пиринча, који је поскупео.
„Пораст цена пиринча веома је забрињавајући“, рекао је главни економиста ФАО Максимо Тореро, који је указао на важност продужетка црноморске иницијативе за жито како би се избегли могући скокови цена пшенице и кукуруза.
Извештај ФАО показује да су глобалне цене пшенице пале у априлу за 2,3 одсто, на најнижи ниво још од јула 2021. године, највише због великих расположивих количина из Русије и Аустралије, али и због доброг очекиваног рода и омогућавања извоза украјинског жита кроз земље које су то забраниле почетком месеца.
„Пошто се привреде опорављају, потражња за храном ће расти, што ће се негативно одразити на њену цену“, рекао је Тореро.
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
РУСИЈА
Турска упозорава: Ако прехрамбени споразум не буде продужен неминовно следи поскупљење хране у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала