- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нагли пад индустријске производње у Немачкој: Опасност од рецесије није спречена

CC0 / Pixabay / Евро
Евро - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Индустријска производња у Немачкој је у марту опала је за 3,4 одсто у односу на претходни месец, саопштио је данас немачки Савезни завод за статистику Дестатис. Овај резултат је значајно лошији од претходних тржишних прогноза, које су предвиђале пад за 1,3 одсто.
Највећи пад у односу на претходни месец је забележен у области аутомобилске индустрије, за 6,5 одсто, као и у грађевинској индустрији за 4,6 одсто, а опала је и производња машина за 3,4 одсто.
Индустријска производња, без грађевинске индустрије и производње енергије, пала је за 3,3 одсто.

Велики пад поруџбина

Немачке индустријске поруџбине су у марту пале за 10,7 одсто у односу на претходни месец на сезонски и календарски прилагођеној основи, што представља највећи пад из месеца у месец од 2020. године, на врхунцу пандемије вируса корона.
На лош резултат је значајно утицао пад поруџбина у сектору производње превозних средстава - бродова, возова, летелица, војних возила, где је број наруџбина у марту опао за 47,4 одсто у односу на претходни месец.
Грађевинска индустрија је забележила пад производње од 4,6 одсто. Добављачи енергије су, са друге стране, повећали производњу за 0,8 процената.

„Немачка производња све више пати од глобалног повећања стопа, које све више кочи економију“, рекао је главни економиста „Комерцбанке“ Ралф Солвен.

Он је упозорио да су „ризици од рецесије у Немачкој у порасту“ и да су подаци у супротности са претходним предвиђањима економског опоравка у другој половини године.

Опасност од рецесије није спречена

„Шпигл” пише да су изненађујући подаци о томе да је немачка индустрија произвела знатно мање и цитира економисту Елмара Волкера који наводи да најновије бројке показују да „опасност од рецесије није спречена".
Немачка је избегла рецесију током зиме иако је укупна производња у првом кварталу разочарала економисте који су очекивали опоравак. Председница Европске централне банке Кристин Лагард прошле недеље је изјавила да се погоршавају изгледи за произвођаче у еврозони због „разилажења међу секторима привреде“, пренела је „Политика“.
Немце, ипак, могу да радују ови резултати у поређењу са истим месецом лане, пошто је индустријска производња порасла за 1,8 одсто у односу на март 2022. године.
Производња у Немачкој је у првом кварталу 2023. године порасла за 2,5 одсто у поређењу са претходним кварталом, наводи Дестатис.
Немачки пасош - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Немци дуплирају квоте за усељавање радника: Нова правила и услови, плате за дефицитарна занимања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала