- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Политико“: ЕУ не може да састави нове санкционе спискове због несугласица

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Европска унија у блиској будућности због несугласица неће моћи да усвоји нови пакет санкција против Русије, у који треба да буду додате земље које наводно помажу Москви да заобиђе ограничења, као и списак санкционисане робе. Оба списка су и даље празна, пише „Политико“, позивајући се на званичнике и дипломате.
„Овај пакет санкција створиће нови режим с правном основом за увођење санкција против других земаља. У њему су две допуне, једна је листа земаља, а друго листа робе. Обе листе су празне“, рекао је за „Политико“ високи европски званичник.
Како напомиње „Политико“, неке дипломате се већ активно противе оваквим предлозима за нове санкције.
Неименовани дипломата је рекао да због несугласица треба бити спреман за дуготрајне расправе међу представницима држава ЕУ, а договор не треба очекивати ове или следеће недеље.
Поред тога, Немачка се противи увођењу санкција против Кине, а неки су забринути због могућности увођења санкција против Турске, која је главни трговински партнер и савезник у НАТО. ЕУ страхује и од могућности узвратних акција Анкаре.
Раније су медији пренели да би Европска комисија могла да предложи нови пакет санкција против Русије, о чему ће разговарати амбасадори земаља ЕУ у среду.
Како је пренео Блумберг, главни циљ „новог механизма ЕУ“ јесте да спречи друге земље да помогну Русији и да сузбије трговинске канале које Москва наводно може да користи.
Лист „Фајненшел тајмс“ је објавио да ће Европска унија по први пут увести санкције кинеским компанијама које наводно подржавају Русију у специјалној војној операцији у Украјини.
Ванг Венбин - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
СВЕТ
Пекинг: ЕУ ће нарушити поверење Кине ако уведе санкције кинеским компанијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала