- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Придњестровље затражило од Русије да повећа број мировњака

© Sputnik / Сергеј Кузњецов / Уђи у базу фотографијаРуски мировњаци у Придњестровљу
Руски мировњаци у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Власти непризнате Придњестровске Молдавске републике (ПМР) траже од Русије да повећа број припадника мировних снага, што је оправдано ако се има у виду пораст безбедносних ризика, изјавио је у интервјуу за Спутњик шеф представништва ПМР у Русији Леонид Манаков.
„Русија је још 1995. године једностраном одлуком, која није била усаглашен на нивоу Заједничке контролне комисије, смањила бројност сопственог контигента на два мото-стрељачка батаљона, иако их је првобитно било шест. Односно, тренутно је највише 450 руских мировњака стално ангажовано у зони безбедности. Истовремено, њихова регуларна бројност, прописана документима комисије износи 3100 припадника”, саопштио је дипломата.
Он је додао да је повећање броја руских мировњака правно могуће и да је таква опција оправдана у случају провокација и терористичке претње.
Према његовим речима, број припадника мировних снага се може увећати и на рачун Руса који живе у ПМР.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да за сада нема реакције Кремља на молбу непризнате ПМР о повећању броја руских мировњака.
Руске мировне снаге се налазе у Придњестровљу од 1992. године, када је завршена активна фаза војног сукоба у региону. У Придњестровљу је распоређена и оперативна група руских трупа која чува оружје и муницију и помаже у спровођењу мировне мисије.
Придњестровље, у коме су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
РУСИЈА
Хоће ли се Украјина одлучити на авантуру у Молдавији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала