- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хоће ли се Украјина одлучити на авантуру у Молдавији

© Sputnik / Сергеј Кузњецов / Уђи у базу фотографијаПридњестровље
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Ситуација око Придњестровља се закувава - Оружане снаге Украјине пребациле су више хиљада војника у Одесу, желећи да изазову провокације, али остаје питање да ли ће се Кијев упустити у ту авантуру и заиста напасти ту непризнату Молдавску Републику и каквa ће бити реакција Москве у том случају.
Прогнозе руских експерата су различите - док једини не искључују могућност напада на Придњестровље у случају да украјинска контраофанзива у зони специјалне војне операције пропадне, други тврде да до тога неће доћи, јер ће се тада у очима светске јавности доказати да „Украјина није жртва, већ агресор“.
Ипак, стручњаци упозоравају да „преко Придњестровља води директан пут ка нуклеарном рату“.
Ако до напада на Придњестровље дође то би изазвало реакцију Москве. Молдавски политичар и депутат Богдан Цирдја не искључује могућност да би уследио напад на центре одлучивања у Кијеву. Конкретне мете би могле бити безбедносне агенције, Врховна рада, администрација украјинског председника и сличне институције, каже он.
„Плашим се да не одем предалеко, али у овом случају може доћи и до напада на хидроелектране око Кијева, што би довело до хуманитарне катастрофе. Чак и не желим да говорим о некој тежој реакцији, као што је тактичко нуклеарно оружје... Већ 30 година нисам чуо да неко у Русији говори о могућности употребе тактичког нуклеарног оружја, али данас се о томе отворено говори у свим дебатама. Измењена је стратегија нуклеарног наоружања, као и концепција спољне политике Руске Федерације. Односно, све ово може довести до веома, веома тешких, застрашујућих последица“, каже Цирдја.
Извори канала „Раша тудеј“ наводе да су Оружане снаге Украјине пребациле више хиљада војника у Одесу, а према последњим информацијама, украјинска војска би требало да се упути према Тираспољу у периоду од 9. до 15. маја, када би, како се очекује, могло доћи до оружане провокације у региону Придњестровља. Циљ диверзије биће одвлачење пажње руских снага.
Друга група војника, како се наводи, покушаће да заузме велико војно складиште у месту Колбасна.
© Sputnik / Вадим Савицкий / Уђи у базу фотографијаУ Придњестровљу је распоређена Оперативна група руске војске која броји више од 1.000 војника и официра
Оклопно возило руских мировних снага у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
У Придњестровљу је распоређена Оперативна група руске војске која броји више од 1.000 војника и официра

Шта ако Кијев нападне руско складиште муниције у Придњестровљу

Експерти сматрају да Русија не мора превентивно да уништава велико руско складиште муниције у Придњестровљу, које је под контролом руских мировњака, јер би гласине о украјинској офанзиви могле да буду пласиране са циљем да се одвуче пажња руских снага.
Али, под претпоставком да украјинске снаге стигну до складишта како би се докопале муниције, Русија тада неће имати другог избора него да га дигне у ваздух, а то би изазвало стравичне еколошке последице, упоредиве са нуклеарном катастрофом, оцењују експерти.
С друге стране, у Придњестровљу је распоређена Оперативна група руске војске која броји 1.000 војника и официра. Они, између осталог, имају задатак и да чувају складишта у којима се налази више од 20.000 тона муниције, која је извезена након повлачења совјетских трупа из европских земаља.
У случају да затреба помоћ руском контигенту у Придњестровљу, Русија не би могла лако да копненим путем пошаље своје снаге до Придњестровља, првог самопроглашеног ентитета на територији бившег Совјетског Савеза са претежно руским говорним становништвом и израженим проруским осећањима. Међутим, ни та чињеница не представља никакву сметњу руским оружаним снагама, каже руски војни експерт Виктор Баранец.
„Као прво, ми и не морамо под обавезно до тамо да стигнемо копненим путем, пошто имамо Црноморску флоту, а Црноморска флота има ‘калибрe’ који погађају циљеве на удаљености 2.500 километара, а од Црног мора до Придњестровља није толико далеко. Ми тамо имамо ‘дуге руке’, а ‘велики брат’ све то види. Не искључујем да ће бити нагажовани и наши стратешки бомбардери, који такође могу да лансирају ракете са удаљености од 2.500 километара, које ће прецизно погодити украјински штаб. Али, ако то буде масован и жесток напад онда ћемо морати да пресечемо коридор и прегазимо борбене формације украјинске војске да бисмо се пробили до наше браће у Придњестровљу“, каже Баранец.
Да се нешто „кува“ око Придњестровља постало је јасно још крајем фебруара, када је руско Министарство одбране саопштило да се бележи значајно концентрисање снага и војне технике украјинских јединица у близини украјинско-придњестровске границе, распоређивање артиљерије на ватреним положајима, као и невиђено повећање летова беспилотна летелица Оружаних снага Украјине изнад територије Придњестровља.
Москва је тада упозорила да Украјина појачава припреме за инвазију на Придњестровље, што представља претњу за руске мировне снаге, као и да ће руска војска на то адекватно одреаговати.

Запад не сме да уђе у директан сукоб са Русијом као нуклеарном силом

Молдавски политичар Богдан Цирдја указује на то да је примећено Кијев користи „одређени образац“ када се промени конфигурација линије фронта и да у таквим ситуацијама концентрише трупе дуж придњестровских граница.
„То је уобичајена пракса, очигледно, и стратегија Кијева да би се ‘обуздала’ Русијa и извршио притисак на Москву. То је део и опште информационе стратегије, како би ситуација у региону ескалирала, како би се распрамсала хистерија, створиле тензије и како би се од Запада извукла већа помоћ. Чини се све да би се избегло уплитање самог Запада у директне војне акције. Уосталом, напад на Придњестровље је напад на Молдавију. То би онда увукло и Румунију, а самим тим биће увучен и НАТО блок, коме то дефинитивно није потребно. Они то не желе, пошто воле да ратују преко посредника, ‘туђим рукама’. То није потребно ни Румунији, где се одржавају велики протестни митинзи и где влада незадовољство становништва“, каже Цирдја.
Ако би Кијев напао Придњестровље то би се тумачило као „агресија на Молдавију“, додао је Цирдја.
„Иако режим Кишињева подржава Кијев у свему - од хуманитарне помоћи и разних изјава, преко санкција и осуде Москве у свим међународним организацијама, па до транзита житарица - Маја Санду, председница Молдавије, није спремна да се директно укључи у ову војну авантуру, јер ће то довести не само до пада њеног рејтинга, него и до политичке, војне и политичке катастрофе за Молдавију“, каже молдавски политичар.
Због тога се, додаје он, ове акције Кијева сматрају делом опште информативне и политичке стратегије Кијева. Према његовим речима, Кијев жели да задржи пажњу светских медија и светске јавности.
„Чим Русија бележи успехе у Донбасу Украјинци одмах концентришу трупе. Када Украјина почне мање да се појављује у светским медијима, они такође концентришу трупе или спроводе неке вежбе или прераспоређују војску и одмах затим уследе репортаже, позиви, вести, хистерија, а Украјина је поново на страницама свих светских медија... На тај начин се притискају спонзори. Дакле, поново нам је потребна финансијска помоћ и подршка, нешто треба учинити. Све је то део неке игре“, каже Цирдја.
Он сматра да се Украјина неће усудити да нападне Придњестровље, јер би Кијев срозао своју репутацију и покварио свој имиџ. Другим речима, испоставиће се се да Украјина није жртва, већ агресор. Осим тога, то је огроман ризик за Украјину, који уједно захтева и велике војне трошкове.
Украјина би у том случају платила високу цену, пошто би Русија у том случају могла да употреби „озбиљније оружје“, каже он. Према његовим речима, ако се умеша Молдавија, онда ће се умешати и Румунија и НАТО, а „то би могло довести до нуклеарног одговора Руске Федерације“.
„Данас у НАТО-у нико не жели да се директно бори против Русије. Нека се бори Тајван, нека се бори Украјина или неко други, али би било изузетно ризично да се НАТО бори са тако моћним противником који има нуклеарне технологије и хиперсонично оружје. Управо то данас спутава Кијев од директног напада на Придњестровље. У садашњој фази, то је практично немогуће, а шта ће се даље дешавати – то је друго питање“, сматра политичар.
Осим тога, оцењује Цирдја, Запад у овом тренутку не жели директан сукоб са Русијом, између осталог, и зато што ће 1. јуна у Кишињеву бити одржано друго заседање Европске политичке заједнице, на којем ће учествовати више од 40 шефова држава, Влада и институција ЕУ.
„Доћи ће у Кишињев да нам дају неки статус, дозволу за преговоре о придруживању ЕУ. Тако да Кишињеву и Европској унији нису потребни прелети ракета, рат и слично... У овој фази, у овом тренутку, то крајње неодговора Западу. Али, такве провокације Кијева ће се и даље периодично спроводити... У то сам убеђен“, закључио је молдавски политичар.
Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СВЕТ
ЕУ сад помаже председници Молдавије и да санкционише опозицију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала