- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шта је кинески свемирски брод донео са Месеца /фото/

CC0 / Pexels/Hao Little / Пун месец изнад храма у Кини
Пун месец изнад храма у Кини - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Кинески научници открили су у узорцима са Месеца које је донела мисија Чанг`е-5 више врста стакленог материјала, укључујући и природну стаклопластику (фиберглас), која је први пут нађена и може бити значајна за изградњу будуће месечеве базе, објавио је Институт за физику Кинеске академије наука.
Природна стаклопластика показала је да лунарно тле има изузетна својства за формирање и изливање стаклених материјала. То значи да је изводљиво коришћење стаклених материјала из месечевог тла за производњу грађевинских материјала на Земљином сателиту, каже Шен Лаикван, научник са Института за физику.
Пронађен је и стаклени материјал који обухвата сферичне, елипсоидне и стаклене перле у облику тегова, као и колоидни предмети порозне структуре и распршени материјали у течној форми, наводи кинески „Глобал тајмс“.
Анализирајући морфологију, композицију, микроструктуру и механизам формирања стаклених материјала, који потичу из топљења минерала и брзог хлађења после удара метеорита у површину Месеца, научници су открили како су постојали различити начини формирања стакла.
„Стаклени материјал продукт је удара метеорита различитих величина, од оних промера у нанометрима, до оних чија се величина мери у километрима. Различити облици стакла показују интензитет удара метеорита. То је веома значајно како бисмо разумели еволуцију Месечевог тла“, рекао је Жао Ри са Института за физику.
Тако на пример, природна стаклопластика која има већи међусобни однос дужине и пречника, формира се у условима ниже температуре и брзине удара метеорита, у односу на ону која настаје приликом јачих удара, када се појављује стаклопластика са мањим односом дужине и пречника, додаје Жао.
Вучји месец на небу изнад Лос Анђелеса - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Има ли Земља још један месец: Научници изнели нову теорију о његовом пореклу
Месец - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Једно од најузбудљивијих открића“: Шта се крије у стакленим перлама на Месецу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала