Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Усвојено више амандмана на извештај ЕП – сад је још гори по Србију

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПленарна седница Европског парламента у Стразбуру
Пленарна седница Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
Пратите нас
Посланици Европског парламента из група „Зелени-слободна Европа“, „Групе европских партија“, „Групе обнове“, и „Леве групе“, поднели су више амандмана на извештај ЕП о Србији од 104 тачке који је усвојен на одбору за спољне послове, а у којима су изразили низ забринутости на различите теме.
У име коалиције Зелени-Слободна Европа, посланица Урсула фон дер Лајен поднела је амандман на тачку која говори о „позитивним сигналима о деескалацији тензија“ између Београда и Приштине, и тражила да се у текст извештаја дода да су „примећени поједини позитивни сигнали о деескалацији тензија“, што је, како се наводи у тексту амандмана, „добра база за даљу нормализацију односа Србије и Косова“.
Поред тога, она је амандманом затражила да се у текст извештаја дода да ЕУ „изражава дубоко жаљење због гласа Србије у Савету европских министара да се Косову не дозволи чланство, што је, сматра она, кршење договора из Охрида од 18. марта 2023, као и због бојкота локалних избора на Косову 23. априла који је оркестрирао Београд, и због застрашивања српских опозиционих политичара у овом конексту“.
Аутор извештаја Владимир Билчик, је у име „Групе европских народних партија“ (ППЕ) уложио амандман на тачку која се односи на важност регионалне сарадње о ратним злочинима и несталим лицима, тражећи да се у текст тачке унесе да се „поздравља усвајање Декларације о несталим особама на састанку 2. маја, у контескту дијалога између Београда и Приштине, и позива на њену имплементацију. Позива се на транспарентност и инклузивност у извештајима о имплементацији“.
Он је поред тога затражио да се у извештај дода да је направљен „имајући у виду договор постигнут у Бриселу 27. фебруара и Охридски споразум из 18. марта, као и анекс за иплементацију споразума“.
У једном од амандмана тражи се да дода „израз забринутости о случају Електропривреде Србије, у коме су тужитељке премештене са случаја, након што су започеле истрагу о случају корупције“.
Поред тога, један од амандмана тражи да се из извештаја уклони реченица: „Поздравља се успостављање радне групе за заштиту новинара унутар кабинета премијерке“.
Један од амандмана тражи да се у извештај дода „израз жаљења о чињеници да високо рангирани чланови српске владе настављају да тривијализују и исмевају случај 'Савамала' у јавности, упркос озбиљности кршења владавине права“.
Урсула фон дер Лајен је такође уложила амандман да се у текст извештаја дода да су медији „блиски власти“ главни извор „анти-ЕУ и про-руских наратива у Србији“, и да су „допринели опадању подршке приступању ЕУ јавности у Србији“.
Посланик Емануел Морел је у име „Леве групе“ затражио да се у тексту извештаја „нагласи историјска повезаност и пријатељство који уједињују народе Eвропске уније и српски народ“.
Он је такође затражио да се дода реченица: „Примећује се, уз задовољство, експлицитан захтев српских власти да босански Срби реинтегришу своје представнике у институције БиХ; позива се Србија да настави са радом на снижавању тензија између власти Републике Српске и федералних власти Босне и Херцеговине“, пренео је Танјуг.
Известиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик  - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
СРБИЈА
Извештај Европског парламента – жигосање Србије „руском пропагандом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала