- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Калабухов: Славимо победу, храброст и љубав према слободи и отаџбини

© Фото : YouTube/RTRS vijesti, snimak sa ekranaИгор Калабухов
Игор Калабухов - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов честитао је Дан победе над фашизмом, поручивши да данас славимо победу, храброст, љубав према слободи и отаџбини.
„Велика ми је част да вам данас честитам без претеривања један од најзначајних празника у савременој историји човечанства, Дан победе над нацизмом. На овај дан пре 78 година наши преци су поразили велико зло и извојевали своје право на живот, а тиме и на живот свих следећих нараштаја“, навео је Калабухов у честитки.
Сваки наш корак данас је, каже Калабухов, омогућен једино захваљујући бескрајној снази духа наших очева, дедова и прадедова.
„Данас славимо победу, храброст, љубав према слободи и отаџбини. Кажу да је историја велика учитељица живота. Историја је темељ између осталог идентичности народа. Ако се историја преправља то нам носи непоправљиву штету за васпитање младих генерација“, додаје се у честитки.
Калабухов истиче да се данас, са великим жаљењем може констатовати, да неки од њихових некадашњих савезника дају све од себе како би преписали историјске чињенице, приказали себе у бољем светлу, како би омаловажили огромну и неоспорну улогу Совјетског савеза у поразу фашизма.
„Широм Европе се уништавају споменици совјетским војницима ослободиоцима, а из уџбеника историје нестају читавапоглавља посвећена Другом светском рату. Без обзира на сва неслагања у међународним односима,Русија се увек залагала за креирање система једнаке и недељиве безбедности. Више пута је предлагала западним земљама договоре о гаранцијама безбедности“, истакаоје Калабухов.
Али, како је додао Калабухов, нису их чули.
„Просто нису хтели да чују шта је сада апсолутно јасно, јер су се спремали да нанесу нови удар на Донбас, да изврше инвазију на наше историјске територије укључујући Крим. До чега је то довело већ је постало очигледно. Они који заборављају прошлост осуђени су на понављање истих грешака. Потхрањивање неонацистичког и монстуозног режима у Кијеву није ништа друго него резултат лоше научене лекције. Међутим, данашњи празник је ту као би подсетио Запад како се завршила нацистичка прича те далеке 1945.године. На исти начин ће се завршити и овај пут. У то нема никакве сумње“, рекао је Калабухов.
Он је подсетио да Русија ради на изградњи праведног светског поретка, равноправног и поштеног.
„Не прихватамо покушаје колективног Запада да наметне свету обновљено издање колонијализма. У суштини ми водимо ослободилачку борбу. Ово није нимало лако. Непријатељи се свим снагама труде да нас униште. Да Русија буде тотално забрањена. Али у пракси, Русија без обзира на безбројне такозване санкције и даље се развија док Запад тоне у кризи и безнађу. Због тога губе способност да размишљају, заборављајући поуке Другог светског рата, традиције савезништва у борби против нацизма. Али победа ће бити наша“, поручио је руски амбасадор.
Поводом овог великог празника, Калабухов се захвалио српском народу.
„Захваљујемо се српском народу који данас као пре 78 година остаје уз нас за очување историјског памћења и свим снагама се противи фалсификовању историје. Високо ценимо то како се овде поштују и негују традиције антифашизма. Ово је изузетна част и радост, имати тако искреног поузданог партнера и пријатеља каквог Русија има у вама. Драги моји, од срца свима вама честитам данашњи празник. Срећан Дан победе“, поручио је Калабухов, преноси РТРС.
Погледајте и говор руског председника Владимира Путина на Паради победе у Москви са преводом на српски:
Александар Боцан Харченко - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
РУСИЈА
Боцан-Харченко: Срби и Руси су се заједно борили за слободу и заједно извојевали победу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала