- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Брисел планира да забрани Немачкој да купује нафту преко нафтовода „Дружба“

© AP Photo / Petar PetrovНафтовод "Дружба"
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
Постоји могућност да ће Европска унија у пакет санкција уврстити и компаније из Хонгконга, Уједињених Арапских Емирата, Сирије, Ирана и Узбекистана јер оне потенцијално могу да помогну у заобилажењу санкција против Русије, као и да се Немачкој забрани увоз нафте цевоводом „Дружба“, преноси портал „ЕУ обзервер“.
Издање указује да се у нацрту документа наводи осам кинеских компанија које су базиране у Хонгконгу, као и више од десетак компанија из наведених земаља. Претпоставља се да ће им бити забрањен извоз робе двоструке намене. Осим тога, у документу је именовано осам руских ИТ компанија којима могу да замрзну имовину и да забране трансакције.
Потенцијална ограничења у борби против заобилажења санкција су:
- забрана бродовима који се користе за превоз забрањене војне робе и робе двоструке намене у Русији да улазе у европске луке, као и оним бродовима који превозе руску нафту;
- да земље које купују робу војне и двоструке намене од ЕУ неће моћи да их превозе преко Русије;
- у случају да се посумња да нека држава помаже Москви да заобиђе санкције, тој земљи ће се забранити испорука робе из Европе.

Предлажу се и друге санкције, као што је онемогућавање Немачкој да добија нафту путем нафтовода „Дружба“. Право да тим нафтоводом добија нафту ће имати само Мађарска. Могућа су и нова ограничења на тему виза и блокада имовине за још неколико десетина руских званичника и организација, укључујући и мање банке. Међутим, санкције се не односе на руску компанију „Алроса“ која је специјализована за истраживање, производњу и продају дијаманата.
Председница Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен је током данашње посете Кијеву рекла да ће се нови једанаести пакет санкција против Русије фокусирати на проблем заобилажења већ постојећих санкција.
Према њеним речима пакет ће садржати три основна елемента:
- пооштравање постојећих мера и проширење листе забрањених производа. Пакет ће садржати најновије технологије или делове за авионе који се испоручују трећим земљама, а затим одлазе у Русију;
- примена новог инструмента против заобилажења санкција. Он подразумева могућности ограничавања извоза одређене робе у треће земље ако Брисел примети да такви производи долазе у Русију. Председница ЕК је нагласила да ће овај алат бити укључен као последњи, након веома пажљиве анализе ризика и одобрења свих земаља чланица;
- забрана руских организација „из сенке“ и организација из трећих земаља које намерно крше санкције.
Председница Европске комисије је закључила да Брисел ради све што је у његовој моћи како би зауставио војну машинерију Русије.
Европска комисија је предложила да се анализира могућност ограничавања извоза одређене робе у треће земље како би се спречило заобилажење антируских санкција и поменути предлог је представила државама чланицама ЕУ 5. маја.
Теретни брод - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2023
СВЕТ
„Блумберг“: ЕУ ће забранити улазак бродовима у своје луке који превозе руску нафту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала