- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Народ ипак не заборавља подвиге хероја: У „Бесмртном пуку“ у Молдавији учествовало 50.000 људи

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаАкција "Бесмртни пук" у Молдавији
Акција Бесмртни пук у Молдавији - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
Пратите нас
У акцији „Бесмртни пук“ коју је организовала опозициона молдавска партија „Шор“ учествовало је око 50.000 људи који су прошетали централним улицама Кишињева, јавља дописник Спутњика.
„Ово није политичка акција. Ово је истовремено и одавање почасти онима који су ослободили нашу земљу од нациста и својеврсни позив данашњој генерацији да не заборави подвиге хероја“, рекао је за Спутњик посланик парламента Вадим Фотеску.
Учесници акције су прошетали од Булевара Стефана Великог до споменика „Вечност“. Носили су фотографије својих чланова породице који су учествовали у борбама за ослобођење Молдавије и Европе.
Упркос томе што су прошле године власти Молдавије увеле забрану ношења Георгијевске ленте коју су прогласили за симбол агресије и пропаганде рата и за чије ношење је предвиђена новчана казна, многи учесници поворке нису се одрекли тог симбола.
„Уопште ме не занима шта су власти одлучиле – за мене лично Георгијевска лента није симбол рата, него симбол ослобођења. Не плаше ме ни новчане нити било какве незаконите казне за њено ношење“, рекао је почасни председник странке „Шор“ Валериј Клименко.
Уставни суд Молдавије 11. априла је донео одлуку да је забрана ношења Георгијевске ленте и симбола V и Z уведена легално, али да се њихово истицање може кажњавати само ако се користе за правдање или величање војне агресије, ратних злочина и злочина против човечности. За демонстрацију тих симбола физичким лицима прети казна од 250 до 500 долара, административним од 500 до 1.000 долара, а правним од 1.000 до 1.670 долара.
Премијер Молдавије Дорин Речан изјавио је да ће становнике републике кажњавати за ношење Георгијевске ленте на Дан победе, али да ће у том случају полиција морати да докаже да се она истиче с циљем „прослављања рата и агресије“. Молдавска полиција је упозорила грађане да је ношење Георгијевске ленте забрањено и данас и других дана.
У овом контексту важно је истаћи да је председник Молдавије Маја Санду изјавила да република 9. маја обележава „Дан мира“.
Подсећамо, око 400.000 Молдаваца борило се у саставу Црвене армије, а 19 је одликовано орденом Херој Совјетског Савеза.
„Бесмртни пук“ је манифестација посвећена сећању на учеснике и жртве Другог светског рата, која се одржава у Русији и бројним земљама. Први пут је одржана 9. маја 2012. године у Томску на иницијативу локалних новинара, а 2013. године постала је сверуска.
Председница Молдавије Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
СВЕТ
Дан победе не сматрају празником: Молдавија данас обележава „Дан мира“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала