- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Десанка“ Злати Коцић

CC0 / / Десанка Максимовић
Десанка Максимовић - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
Пратите нас
Песникиња Злата Коцић је добитница овогодишње књижевне награде „Десанка Максимовић“ за укупан допринос српској поезији.
Коцић је награду добила једногласном одлуком жирија који сачињавају Горан Максимовић, Ђорђе Деспић, Бранко Вранеш, Слађана Илић и Војислав Карановић. Признање ће јој бити уручено традиционално 16. маја у подне у Бранковини, најављено је на конференцији за новинаре у Народној библиотеци Србије.
Управница Задужбине „Десанка Максимовић“ Светлана Шеатовић истакла је да се награда састоји од бронзане статуе, повеље и новчаног износа од 100.000 динара. Овогодишњем лауреату ће бити објављене изабране песме, биће јој посвећен научни скуп и са њега објављен зборник научних радова.
У образложењу жирија истиче се да је Коцић присутна у српској књижевности дуже од пет деценија, а да суштина њене песничке поетике „почива на доживљају језика и његове лексике као онога свестраног 'чуда', које омогућава опстанак појединца и његове духовности, али и народа“.
Злата Коцић иза себе има богат опус, у коме се истичу збирке „Клопка за сенку“ (1982), „Оро око гротла“ (1990), „Песме“ (1993), „Гнездо и купола“ (1995), „Ваздушне фреске“ (1999), „Лазареве лестве“ (2003) и бројна друга дела поетске прозе, поетско-драмска и књиге огледа, укључујући преводе руских песника.
Шеатовић је најавила да ће Задужбина обележити 125 од рођења Десанке Максимовић и 30 свог рада свечаном академијом „Иза штита поезије“ и изложбом „Мој свет“ 15. маја у НБС, када ће први пут бити уручене захвалнице заслужним установама и појединцима, који су помогли рад задужбине и допринели очувању лика и дела песникиње.
Подсетивши да је задужбина током три деценије објавила преко 112 издања књига и дигитализовала рукописе песникиње, Шеатовић је рекла да су поводом двоструког јубилеја изашле књиге поезије Максимовић „Тражим помиловање“, „Иза штита поезије“ и „Шумска љуљашка“.
Ауторка изложбе „Мој свет“ Мирјана Станишић рекла је да ће први пут бити изложени неколико рукописа Максимовић, „укључујући последњу песму, недавно пронађену“, насловљену „Почетак песме“, као и њене бележнице, преписка и друго.
Југословенско драмско позориште - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
КУЛТУРА
Глумица Изабела Роселини 21. маја у Југословенском драмском позоришту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала