- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли сте привлачнији комарцима од других? Ако је тако, постоји научно објашњење

CC BY 3.0 / Википедија/Alvesgaspar / Комарци све отпорнији на отрове...
Комарци све отпорнији на отрове... - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Уколико сте размишљали зашто неки комарац напада баш вас, а не особу поред - могуће је да је у питању ваш сапун.
Комарац је инсект присутан у готово свим деловима планете изузев Антарктика, а до сада је регистровано више од 3.500 различитих врста. С топлим временом њихов број се повећава, због чега током најтоплијих месеци могу постати праве напасти којих се нијео лако решити. С друге стране, поред непријатности које њихови угризи изазивају, они су и преносиоци многих болести попут маларије и вируса Западног Нила.
Свесни ове чињенице, научници свакодневно покушавају да открију ефикасне начине заштите од њих. Једна студија сада је открила да постоји велика вероватноћа како ће вас мирис сапуна учинити много привлачнијом метом за комарце.
Студија је спроведена на добровољцима који су морали да носе узорке тканине уместо рукава, пре и после купања различитим врстама сапуна. Ово је учињено како би се избегло излагање самих добровољаца и искључио ефекат издахнутог угљен-диоксида и испоставило се да је прање са три различите врсте сапуна повећало привлачност волонтера.
Док је у случају само једног примећено да их је одбијао, што према мишљењу стручњака може бити повезано с мирисом кокоса који природно одвраћа комарце.
„Чињеница да користимо те цветне, воћне мирисе и стављамо их на своја тела значи да комарцу исти објекат мирише на цвет и особу у исто време“, рекао је Клеман Винож са Универзитета Вирџинија.
Винож је додао како су испитивања на добровољцима који су користили сапуне четири различита бренда показали да се ефекти разликују од особе до особе, највероватније због јединственог мириса појединица, пренела је „Национална географија“.
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Комарци имају тајно оружје против имуног система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала