- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Краљевски манири посути блатом

© JAVIER SORIANOГершон Јабуселе
Гершон Јабуселе - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Не треба штедети речи хвале за подвиг кошаркаша Реал Мадрида, али с обзиром да носе звање „краљевског клуба“ упада у очи понашање које не приличи краљу. Гершон Јабуселе који је у другој утакмици плеј-оф серије рвачким захватом оборио Дантеа Егзума добио је овације и од навијача, али и од шпанске „Марке“ која велича Француза упркос ружним сценама.
Кошаркаши Партизана нису успели после драматичне серије са Реал Мадридом да дођу до Фајнал-фора Евролиге, а Реал је неким чудом успео да остави у сeнци тучу, суспензије, повреде и сву напетост која је пратила ових пет уткамица.
Док ће Гершон Јабуселе код играча и навијача Партизана, али и свих оних који гаје спортски дух, остати упамћен у овој серији по срамотном старту над Дантеом Егзумом у шпанској јавности ће остати упамћен као један од хероја Реалове победе.
У жару борбе Егзум је налетео на Рудија Фернандеса, а обојица кошаркаша остала су да леже на паркету са болним гримасама. Навијачи Реала једва су дочекали нешто грубљи фаул кошаркаша Партизана и почели су да узвичу „Јабуселе, Јабуселе“ иако је и њихов играч лежао на паркету.
Јасно је да су навијачи Реала француског кошаркаша доживели као хероја после потеза у другој утакмици серије иако је Јабуселе тада добио суспензију на наредних пет утакмица, иако је било говора да за такав старт какав је он направио над Егзумом може да се добије и дугогодишња казна.
Упркос томе што од те друге утакмице Јабуселе није могао да игра, шпанска „Марка“ пише о томе да је управо Француз један од фактора победе „краљевског клуба“.
„Јабуселе, од контроверзе до екстазе у преокрету - Ово је Мадрид“, наслов је текста „Марке“ који говори о томе колико је Јабуселе на две утакмице донео Реалу, иако су Мадриђани поражени у та два меча.
„Гершон Јабуселе је један од најбитнијих протагониста четвртфиналне серије Евролиге између Реал Мадрида и Партизана. Његово име ће бити повезано, мада можда не на најлепши начин, са сударом који се завршио најневероватнијим преокретом белих. Можда не сасвим спортски, али он је био запажена фигура на последњем мечу серије после кога се Реал квалификовао за Фајнал фор у Каунасу. Јабуселе је за три недеље прошао пут од раја до пакла. Био је и више него учесник туче која се десила на другом мечу, када се десио ружан напад на Дантеа Егзума. Кажњен је са пет утакмица, није путовао у Београд, а његова слика се променила! Добијао је аплаузе када год је играо у лиги и дворана је њега увек највише поздрављала. Када је Егзум у петом мечу грубо фаулирао Рудија Фернандеза навијачи нису оклевали да му узвикну име“, пише шпански новинар Еугени Муњоз.
Реалов „херој“ улетео је на терен после победе у петој утакмици у Мадриду и показивао прстом на паркет провоцирајући играче Партизана и изговарајући „Ово је Мадрид“.
Да се вратимо краљевским манирима. Када краљевима долазе гости онда је и дочек за те госте краљевски, а уколико дође до грешке дође и до извињења. Нагласио је после туче у другој утакмици Жељко Обрадовић да је Партизан сјајно угошћен у Мадриду, али слика из „Визинк арене“ ипак неће остати упамћена као гостољубива.
Ружан фаул Серхиа Љуља успео је да испровоцира Кевина Пантера, али Јабуселе је дефинитвно надмашио све бацајући Егзума на под. Дан касније на друштвеној мрежи стигла је објава извињења, међутим кошаркаш Партизана је после пораза открио да му се Француз никада није лично извинио и даје тиме показао колико је Реал „прљав клуб“.
Суспензија за Јабуселеа није значила готово ништа! Уместо да она послужи као опомену пред већу казну, француски кошаркаш наставио је да се понаша непрофесионално и неспортски. Док је Матијас Лесор у завршници меча шутирао слободна бацања Јабуселе га је дозивао из публике покушавајући да га омете.
Остаје упитно и колико је заиста у те прве две утакмице Јабуселе био значајан фактор Реала и зашто се толико велича. Мадриђани су са њим те две утакмице изгубили, а он је у првој дао 14 поена, уписао четири скока и две асистенције док је у другој успео да убаци само три поена уз идентичан број скокова и асистенција.
*Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Матијас Лесор са навијачима након утакмице - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Играче Партизана у Београду дочекала песма: Лесор се сломио и заплакао пред „Гробарима“ /видео/
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Америка наставља да понижава Јокића
Марио Хезоња - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Сумња се да је Партизан оштећен у Мадриду – Хрват газио линију код кључне тројке Реала? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала