Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак у Северној Митровици: Битно је да не дође до ескалације

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСпецијални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Након посете Приштини и Јужној Митровици специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се са представницима цивилног друштва у Северној Митровици. Лајчак је након састанка изјавио да све што утиче на живот једне и друге заједнице треба да буде договорено у дијалогу.
Он је посетио север Косова и Метохије како би, како је рекао, добио увид у тренутну ситуацију од људи који тамо живе.
Поручио је да је дијалог права платформа за решавање проблема и проналажење решења.
Новинари у Митровици желели су да знају одговоре на многа актуелна питања која су се појавила у протеклим недељама, међутим, добили су политички одговор.
"Европска унија се изјаснила по свим тим питањима. Наши ставови су познати и ја могу да поновим само још једном да се ми залажемо да све што утиче на живот једне и друге заједнице треба да буде договорено у дијалогу, да нема једностраних потеза који изазивају негативну реакцију друге заједнице, то је јако битно. Дијалог има свој потенцијал, ми треба да га искористимо сада. Имамо и план, имамо процес нормализације, то треба да буде приоритет", поручио је Лајчак на српском.
Замољен да прокоментарише ситуацију на северу након избора одржаних 23. априла и његова очекивања, Лајчак је истакао да се нада да ће се пронаћи решење које неће водити у ескалацију.
"Јако је битно да не дође до ескалације, треба наћи политичко решење које ће нас фокусирати ка нормализацији, а не да се бавимо поново неким кризним менаџментом. Са политичким званичницима који су на власти разговарамо и очекујемо од њих да пронађу решење", рекао је Лачак.
Високи представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак у Косовској Митровици састао се и са представницима Српске листе.
Пре тога, Лајчак је разговарао са градоначелником Јужне Митровице и потом пешке прешао преко моста који дели град у пратњи обезбеђења и великог броја новинара.
Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СРБИЈА
Лајчак после састанка с Куртијем о ситуацији на КиМ: Два пута – нормализација или конфронтација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала