- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Драгутиновић за Спутњик: Казне су нанеле велику штету – надам се да су неке лекције научене

© Фото : КК ПартизанКошаркаши Партизана
Кошаркаши Партизана - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Члан чувене генерације Партизана из 1992. године Владимир Драгутиновић зна како се у црно-белим бојама осваја Евролига, надао се да ће се ове сезоне видети репризу, али се то није догодило. Реал Мадрид је елиминисао Партизан, а Драгутиновић за Спутњик коментарише сва дешавања.
Занимљиво, Драгутиновићу је пре 30 година тренер у Партизану био управо Жељко Обрадовић, као што је и садашњим играчима црно-белих.
Саговорник Спутњика истиче да су у мајсторици заправо гледане две утакмице, два различита полувремена.
„Биле су две утакмице практично у овој петој. Партизан је у првом полувремену одиграо књишки, по књигама, по нацртима, по плановима, храбро, агресивно. Шта се десило у другом полувремену - не знам. Да ли је можда страх од победе, углавном није Реал одиграо да је нешто тактички изненадио. Појавили су се ти играчи који су пред крај каријере, Ћаћо Родригез је постигао десетак много лаких поена, што је недопустиво. Све је то довело до пада самопоуздања, имали су неке отворене позиције, и Папапетру и Зек, промашили су неке лагане шутеве. Реал је све убацио. Чак су и два промашаја Реала упала Фернандесу у руке. Партизан је некако сам дао победу“, рекао је Драгутиновић за Спутњик.
Драгутиновић је играо на највишем нивоу, дуго је у кошарци, али и сам питање да ли се сећа луђе кошаркашке серије.
„Била је дугачка серија. Цела је била онако јако чудна. Све што се издешавало... У неким прописима и правилима Евролиге вероватно су те казне праведне, али када се гледа кошарка, казне су далеко више оштетиле Партизан него Реал. Ту је пропуштен моментум. Чак је Партизан и ослабљен одиграо на једну лопту у Арени обе утакмице“, подсећа бивши кошаркаш Партизана.
А, шта би било да је Кевин Пантер могао да игра обе утакмице у Београду? Да није било туче у другој утакмици и суспензије од две утакмице?
„Пантер је много важнији Партизану од било ког играча Реала Реалу. А он је велики клуб, има фантастичних 15 играча. Двојица играча који су добили утакмице у Београду, Гос и Ханга, скоро да нису играли у мајсторици. Појавио се Ћаћо и Љуљ. Они имају самопоуздање и искуство. Реал је велики клуб, све то има своје. Штета, била је велика шанса, надам се да су се неке лекције научиле. Али, да се вратимо на почетак, Партизан је у серији од две седмице заиста био тотални аутсајдер. Ово што су одиграли, од пет утакмица четири су биле на једну лопту. Заиста Партизану кошаркашки нема шта да се замери. Фантастична игра и велики успех. Недостајало је мало среће и концентрације“, констатује некадашњи освајач Евролиге.
Драгутиновић истиче да се надао репризи 1992. године. Иначе, у финалу те године Партизан је надиграо Хувентуд у финалу, а приликом одлучујуће тројке Александра Ђорђевића Драгутиновић је био и сам на паркету.
„Ко се није надао репризи, побогу, мислио сам, посебно после друге утакмице када је Партизан надиграо Реал да може да се понови. Играо је Партизан добро, не добро него на једну лопту са оваквим Реалом, то могу само најбоље екипе. Пропуштена је шанса. И не само због ствари у кошарци, него и нажалост због ствари ван кошарке, посебно у четвртој утакмици. Нажалост је све то тако. Следећа сезона је ту близу“, размишља Драгутиновић унапред.
Драгутиновић је недавно радио у млађим категоријама црно-белих, а сада жели да ће сениорски састав да задржи гро и нуклеус екипе.
„Надам се да ће гро екипе да остане уз једног или два појачања. Надам се да ће и Балша Копривица да се врати после свих пехова који су га задесили, као и Алекса Аврамовић. Опет је повредио ту руку, шта да радимо, све је то део спорта. Партизану и један играч пуно значи у овом кратком ростеру“.
Сада, када се све погледа уназад, чини се да је Серхио Љуљ решио серију оним оштрим фаулом над Пантером после чега је настао прави хаос.
Да ли може да се каже да су Љуљ, а касније и туча решили ову серију због казни и свега што је уследило.
„Апсолутно, као што смо рекли. Казне Евролиге после свега, због права и прописа, али гледајући кошаркашки, пуно више су штете нанели Партизану - и Реал је то искористио. А имао је и среће. Реал је био огроман фаворит пред почетак серије, а одиграти пет утакмица са оваквим Реалом је велики успех. Чак и сам улазак у осам најбољих је велики успех“, закључио је Драгутиновић.
Овога пута није било репризе 1992. године када је Партизан освојио Евролигу, али ни репризе 2010. године када је Партизан последњи пут отишао на Фајнал фор.
Сада црно-бели треба да се изборе за шансу да следеће сезоне поново буду у елитном друштву.
Матијас Лесор са навијачима након утакмице - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
СПОРТ
Играче Партизана у Београду дочекала песма: Лесор се сломио и заплакао пред „Гробарима“ /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала