- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Русија ће одговорити на замрзавање своје имовине на Западу

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Русија никада није користила енергетику у политичке циљеве, али Запад врши огроман притисак. Москва неће оставити без одговора замрзавање руске имовине, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Русија никада није користила енергетику ни у политичке ни било какве друге циљеве. Москва се суочава са невиђеним притиском у иностранству, као и са експропријацијом своје имовине у иностранству. Наравно, нико не може очекивати од Русије да не одговори на све те поступке“, рекао је он новинарима.
Песков је посебно прокоментарисао саопштење да је финска компанија „Фортум“ објавила да ће отписати руску имовину у вредности од 1,7 милијарди евра, која је прешла под управу „Росимовине“ и „деконсолидовати руски део“.
Он је, одговорио на питање новинара да ли је могуће да фински енергетски концерн „Фортум“ национализује руску имовину и да ли се планира исплата надокнаде финској страни:

„Нема ни говора о било каквој компензацији. О национализацији нема никаквих одлука“, казао је портпарол.

„Фортум“ је постао једна од две стране компаније које су обухваћене указом руског председника Владимира Путина као одговор на заплену руске имовине у иностранству и ограничавање права својине. Указом се дефинише списак стране имовине која се предаје на привремено управљање „Росимовини“. На њему су се нашле 83,73 одсто акција „Унипро“ које индиректно припадају немачкој Влади (преко „Унипера“) и 98,23 одсто акција „Фортума“. Компанија је била једна од највећих инвеститора у ветропаркове у Русији.

Заплена руске имовине у САД и предаја Кијеву – повод за суд

Песков је такође коментарисао ситуацију са заплењеном имовином руског бизнисмена Константина Малофејева коју Сједињене Америчке Државе планирају да предају Украјини, назвавши то крађом.
Званичник је такође нагласио да тај потез не може остати без одговора.
Он је истакао да то подрива поверење у САД и да ће им се вратити као бумеранг.
Портпарол сматра да Руси имају све основе за парницу у САД у вези са планом Вашингтона да Кијеву преда заплењена средства, али да у овој ситуацији за то тамо нема изгледа.

ЕК објавила укупан износ замрзнуте имовине појединаца и компанија из Русије

Укупан износ тренутно замрзнуте имовине физичких лица и компанија из Русије који се налазе на санкционим списковима Европске уније износи око 24,1 милијарда евра, изјавио је на брифингу у Бриселу портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.
Он је подсетио да имовина физичких лица и организација који су обухваћени санкцијама подлеже замрзавању, „али не и директној конфискацији“.
Претходно је портпарол швајцарског Државног секретаријата за економију (SECO) Фабијан Мајенфиш за Спутњик изјавио да Швајцарска сматра да је коришћење 7,4 милијарди франака (скоро 8,3 милијарди долара по актуелном курсу) руске Централне банке које се налазе у земљи за обнављање Украјине правно могуће, али одлука још није донета.
 Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
Запад ће пре или касније морати да врати замрзнуту руску имовину – и то можда са каматом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала