- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија, Украјина, Турска и УН настављају преговоре о споразуму о житу

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаЖито
Жито - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Преговори између Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација о споразуму о житу ће ускоро бити настављени на техничком нивоу, саопштило је Министарство за националну одбрану Турске након дводневних преговора у Истанбулу.

„У оквиру билатералних и мултилатералних састанака који су одржани у Истанбулу уз учешће Украјине, Русије и Уједињених нација је договорено да се настави рад на техничком нивоу у четвоространом формату како би се осигурао ефикасан наставак активности у оквиру споразума о житарицама“, наводи се у изјави турског Министарства.

Билатерални преговори између Русије, Украјине, Турске и УН у Истанбулу о споразуму о житу су били конструктивни, сматра Министартсво одбране Турске.

„Током два дана су одржани корисни састанци са конструктивним приступима. Што се тиче координације повратка трговачких бродова у нашу земљу, који су се заглавили због сукоба у украјинским лукама, Русија и Украјина су истакле позитивне приступе у вези са планирањем и спровођењем евакуационих активности. Осим тога, постигнут је консензус у односу на то што ће та операција послужити за евакуацију бродова који припадају другим земљама“, пише у саопштењу.

Неименовани извор из Истанбула је рекао да ће споразум о житу, највероватније, бити продужен за два месеца.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Састанак на високом нивоу о прехрамбеном споразуму одржава се у Истанбулу у четвоространом формату 10. и 11. маја.
Рад Заједничког координационог центра у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
Турска се нада да ће споразум о житу бити продужен за два месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала