- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска морнарица добила ракетну корвету „меркур“

© defendingrussia.ruКорвета „Бојки“
Корвета „Бојки“ - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Руска морнарица је добила најновију ракетну корвету „меркур“ коју јој је испоручило бродоградилиште „Северни верф“ из Санкт Петербурга, саопштили су у руском бродоградилишту.
„Председник комисије за пријем бродова капетан Виктор Иванов је потписао акт о државним испитивањима корвете ‘Меркур’ пројекта 20380. Након што буде утврђен акт о пријему, главни командант руске Ратне морнарице Николај Евменов ће одредити датум подизања војне заставе на корвети“, наводи се у саопштењу.
Команда корвете и морнари су завршили обуку и проверу система на броду, комплекса наоружања и специјалних средстава, спровели су ревизију и припремили „Меркур“.
Евменов је у октобру 2021. године корвети пројекта 20380 дао име „Меркур“, као симбол храбрости и вештине руских морнара.
Модеран „Меркур“ је пета корвета која је изграђена у бродоградилишту „Северни верф“ коју је пројектовала компанија „Алмаз“. Претходне четири корвете „Стерегуши“, „Сообразитељни“ „Стојки“ и „Бојки“ се налазе у Балтичкој флоти.
Вишенаменске корвете пројекта 20380 је намењена за откривање и уништавање непријатељских подморница и бродова, обезбеђивање десанта, као и решавање различитих задатака у морској зони. На бродовима се налазе артиљеријски, противракетни, противбродски, хидроакустички и радиолокациони комплекси, хангар за хеликоптер Ка-27. Основно ударно оружје корвета пројекта 20380 је противбродски ракетни комплекс „уран“.
Тешка нуклеарна ракетна крстарица Адмирал Нахимов у бази Северне флоте Русије  - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
РУСИЈА
Ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ враћа се у борбени састав руске морнарице 2024.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала