- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјинска контраофанзива унапред осуђена на пропаст

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаСВО
СВО - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Пратите нас
Такозвана контраофанзива, коју већ недељама најављује Кијев, довешће до огромних губитака Оружаних снага Украјине и унапред је осуђена на пропаст. У случају да украјинске снаге крену у напад, Русија ће одговорити силовито – масовним ракетним нападима, предвиђају руски војни експерти.
Украјински председник Владимир Зеленски, који је раније говорио да успех предстојеће контраофанзиве зависи од испорука оружја са Запада и претио заузимањем Крима, сада изјављује да је Украјини потребно више времена за почетак контраофанзиве, те да треба сачекати да стигну „неке ствари“, као на пример оклопна техника, јер ће у супротном губици бити велики.
Медији процењују да би офанзива могла да почне у пролеће или рано лето, док Виталиј Кисељов, војни експерт из Луганска, прецизира да би се то могло догодити у периоду од 10. до 22. јуна.
„У Украјини схватају да ће ова офанзива бити неуспешна, катастрофална за украјинске оружане снаге, а с друге стране Сједињене државе их терају на то. Америчке власти морају да оправдају пред својим бирачима и пореским обвезницима зашто огроман новац и огромне количине оружја упумпавају у Украјину... Због тога ће они приморавати Украјину да крене у офанзиву, а то што ће се та офанзива за Украјину завршити катастрофално, то САД не брине“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.
Према наводима западних медија, Запад је од децембра испоручио Украјини више од 200 тенкова и 300 борбених возила пешадије у склопу припрема Кијева за контраофанзиву, док украјинска војска тренутно броји 700.000 припадника. Један део снага опремљен је западним оружјем, а други совјетским које су Кијеву предале државе које су некада биле у саставу Варшавског пакта.
Кијев тврди да је формирао осам бригада са око 40.000 војника које су спремне за офанзивне операције.
Упркос свему, оцењује Литовкин, и даље је под знаком питања да ли ће се Украјина усудити да крене у контраофанзиву.
„Украјина нема могућности да крене у офанзиву. Немају јуришну авијацију, бомбардере, јуришне хеликоптере, а без свега тога офанзива је бесмислена, јер их нико неће покривати из ваздуха. Наша авијација и наши пројектили ће разнети сва њихова оклопна возила, све тенкове, све оклопне транспортере, сву артиљерију, тим пре што имају веома слабу противваздушну одбрану. Дакле, Украјина не жели да крене у офанзиву, али је приморавају. Шта ће се дешавати, видећемо“, каже Литовкин.
© AP Photo / Andrew KravchenkoУкрајински председник Владимир Зеленски је изјавио да је Украјини потребно више времена за почетак контраофанзиве, те да треба сачекати да стигну „неке ствари“, као на пример оклопна техника, јер ће у супротном губици бити велики
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Украјински председник Владимир Зеленски је изјавио да је Украјини потребно више времена за почетак контраофанзиве, те да треба сачекати да стигну „неке ствари“, као на пример оклопна техника, јер ће у супротном губици бити велики

Кијев жели да отцепи Крим од Русије

Желео Зеленски да нападне или не, НАТО стратези већ говоре о контраофанзиви као одобреном плану.
„Све њихове акције координишу НАТО официри, чак и терористичке нападе, укључујући и оне на Владлена Татарског, Дарију Дугину и Захара Прилепина. Све се кординише из Вашингтона и Лондона, а можда чак и више из Лондона него из Вашингтона. О томе сведочи чињеница да је напад на Кремљ био темпиран са крунисањем Чарлса Трећег. Дакле, то указује да Лондон води главну реч у терористичком рату против Русије“, каже руски експерт Игор Никулин.
Руски експерти указују на то да су могућа два сценарија украјинске контраофанзиве - један предвиђа напад у зони специјалне операције, а други укључује и офанзиву на руске градове.
Тешко да они то могу да ураде, јер су наши градови добро чувани, а ако се усуде да то ураде напади на њихове градове би били разарајући. Ми имамо могућности да поставимо Украјину на своје место“, истиче Литовкин.
Планови украјинске војске за контраофанзиву укључују више праваца. Главни правац контраофанзиве могао би бити према југу, како би се пресекао копнени коридор између Русије и Крима.
Стручњаци очекују напад и на Запорошку област. Упозоравају и да је могућ покушај заузимања Запорошке нуклеарне електране, највеће у Европи, која је под контролом руских снага.
Лидер покрета „Заједно са Русијом” Владимир Рогов наводи да су стратегију и тактику предстојеће контраофанзиве у Запорошкој области, разрадили амерички и британски стручњаци.
„Они се спремају да нападну Дњепар у рејону Херсона и брану Каховске хидроелектране у области Запорошке нуклеарне електране. Спемају се за напад на нашу војску у рејону Артјомовска или у Доњецку. Видећемо...“, каже Литовкин.

Русија ојачала одбрану

Подсећајући да су многи украјински војници прошли обуку у земљама НАТО-а и да их Запад непрестано наоружава, поједини руски експерти указују да не треба потцењивати противника, али истовремено наглашавају да су руске Оружане снаге добро упознате са плановима украјинске војске.
Дуж стотине километара линије фронта руске снаге су ојачале одбрану, а велики део технике која се испоручи Украјини руске Ваздушно-космичке снаге уништавају пре него што стигне на фронт.
Док неки украјински званичници и западни савезници кажу да је успех контраофанзиве украјинских снага кључан, Михаил Подољак, саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског, напомиње да се контраофанзива не може поредити са холивудским филмом у којем једна битка може да одлучи о будућем исходу догађаја.
Литовкин наглашава да НАТО стоји иза Украјине и гура Кијев у офанзиву, али да се западна Алијанса неће директно умештати у сукоб у Украјини.
„НАТО-у је јасно да не треба да се сукобљава са нукларном силом као што је Русија, јер Русија, у том случају, може да изведе нуклеарни напад на земље НАТО-а. Ми нећемо нанети нуклеарни удар на територију Украјине, али бисмо по земљама НАТО-а могли. Имамо такву одредбу у доктрини да ако нашу земљу нападне држава или коалиција држава које поседују нуклеарно оружје, а НАТО је управо таква коалиција, онда имамо право да употребимо нуклеарно оружје“, закључио је Литовкин.
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
РУСИЈА
Медији: Запад верује да ће контраофанзива Кијева „припремити терен“ за преговоре с Москвом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала