- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски пилоти полетели на „рафалима“

© AFP 2023 / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Француски ловци "Рафал" слећу на носач авиона "Шарл де Гол"
Француски ловци Рафал слећу на носач авиона Шарл де Гол - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
У складу с потписаним уговорима о набавци вишенаменског борбеног авиона „Рафале“ и Програмом реализације увођења овог авиона у оперативну употребу у Оружане снаге Републике Хрватске, пилоти Хрватског ратног ваздухопловства извели су прве самосталне летове на авионима „Рафал“ у Француској Републици.
Министар обране Марио Баножић том приликом честитао је пилотима ХРЗ-а на њиховом првом, а уједно и историјском самосталном лету на авионима „Рафале“ те поручио како су својим летовима означили почетак једне нове ере у Оружаним снагама Републике Хрватске, објављено је на сајту Министарства одбране Хрватске.
„Овим летовима смо потврдили како Хрватско ратно ваздухопловство има пилоте светске класе од којих савезници и партнери могу пуно да науче. Хрватски пилоти поново су импресионирали својим знањима и вештинама и у кратком времену успешно заменили авионе МиГ-21 с модерним и моћним Рафалима”, рекао је министар Баножић.
Министарство је подсетило да је прва група ваздухопловно-техничког особља за одржавање авиона „Рафале“ већ упућена на обуку у ваздухопловну базу Француског ратног ваздухопловства у Монт-де-Марсану.
Обука траје 18 месеци, а спроводи се у Француском ратном ваздухопловству и фабрикама произвођача авиона, опреме и наоружања.
Поступно ће се на обуку у Француско ратно ваздухопловство и фабрике произвођача авиона, опреме и наоружања, упутити око 90 припадника различитих специјалности како би се створили услови за оперативну употребу авиона „Рафале“.
РЕГИОН
Претње хрватском премијеру и министрима: Откривени детаљи, огласила се полиција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала