- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„НАТО да не креће ка овамо“: Чувари Сињајевине не одустају, од 22. маја биће на Маргити

© Фото : Спутњику уступио Милан СекуловићСињајевина
Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Пратите нас
Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину обавјештава јавност да им је Министарство одбране Црне Горе саопштило да „током вјежбе „Immediate Response 23“ која ће се одржати у мају, нијесу планиране активности на Сињајевини“.
„У складу са овом информацијом која нам је достављена након што се наша организација званично обратила војном министарству, очекујемо да ово дато обећање буде испуњено у цјелости и да на Сињајевини у периоду од 22. маја до 2. јуна 2023. године не буде никаквих војних активности. Ипак, поучени негативним искуством са почетка ове године када је речено да на Сињајевини неће бити војних активности, па је онда и поред тога дошло 250 НАТО војника, од 22. маја до 2. јуна чувари Сињајевине биће на Маргити и другим крајевима наше планине. Све грађане и љубитеље природе позивамо да од 20.маја шетају и планинаре Сињајевином од Жабљака до Мојковца, од Колашина до Шавника. Сињајевина ће већ од 20. маја бити пуна људи и стоке, катуни ће почети са функционисањем и тиме ћемо на најбољи начин се супротставити било каквим потенцијалним војним активностима“, саопштавају из Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињејевину.
Истичу да од владе Црне Горе очекују да под хитно поништи одлуку о војном полигону на Сињајевини, те коначно ставе тачку на агонију коју локална заједница, највеће црногорске планине, пролази сваки пут када војска помене организацију вјежби.
© Фото : Спутњику уступио Милан СекуловићСињајевина
Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
Сињајевина
„Сматрамо неодговорним да се јавност константно дезавуише причом да је „Сињајевина одбрањена“, а стање на терену је такво да је она и даље војни полигон и као таква рањива и угрожена. Покушаји да се неке војне активности представе као безбједне по животну средину су само покушаји да се од Сињајевине ипак направи војни полигон, у коначном вјежбалиште страве. Није наш народ узалуд рекао „без малога, нема великога“, па је потпуно јасно да ће почетне пјешадијске и вјежбе спашавања временом прерасти и у артиљеријска гађања, употребу бојеве муниције великог калибра, кретање оклопних возила, и друге активности, што званичници Министарства одбране и неки други не крију упркос изјавама премијера Дритана Абазовића“, поручују из ГИ Сачувајмо Сињејевину.
Влада Црне Горе коначно мора схватити да поред обавеза према НАТО савезу има обавезе и према грађанима Црне Горе, али и према животној средини и према прописима Европске уније, међународним актима и локалним прописима који позивају на заштиту Сињајевине. Заштита еколошких вриједности Сињајевине искључује могућност било каквог присуства војних активности у овом драгуљу природе и пољопривреде, поручују активисти те организације.
„Ми од наше борбе за Сињајевину нијесмо одустали и нећемо. Јединство и слога су главно „оружје“ у одбрани Сињајевине и ми ћемо се опет солидарно супроставити свим плановима који су супротни заштити наше планине. Са најавом војних активности, наша је позорност на максимуму, па стога изгледа да нас чека ранији издиг на катуне ове године. Зато позивамо и наше сточаре да што прије издигну на катуне јер ћемо својим присуством јасно ставити до знања чија је наша планина”, закључују у саопштењу ГИ Сачувајмо Сињајевину.
НАТО војници на Сињајевини - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
РЕГИОН
Сињајевина не вјерује Дритановим обећањима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала