- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

За све нас тражила помиловање: 125 година Десанке Максимовић | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Пратите нас
У данашњој емисији „Орбита културе“ истражујемо чему нас учи лирика чувене песникиње, али и зашто прича о римским императорима не може да се приповеда без Србије.

Шта очекује посетиоце велике изложбе у Риму на којој ће бити представљене бисте 18 римских императора рођених на терену данашње Србије, да ли поставка која се, пошто је обишла свет, вратила у срце древног царства на свој начин потврђује да сви путеви заиста воде у Рим – за „Орбиту културе“ открива директор Археолошког парка Виминацијум и иницијатор изложбе и истоименог пројекта Миомир Кораћ.
Шта све стане у поглед једног српског националисте сазнајемо из књиге истоименог наслова, зборника текстова објављиваних протеклих деценија на актуелне друштвене теме чији је аутор познати историчар уметности, некадашњи кустос Народног музеја Никола Кусовац. Кусовац за Спутњик открива због чега је неке од текстова потписивао као „српски националиста“, каква је у свему томе улога његове бабе Стане која га је још у раном детињству питала `знаш ли чији си ти, мали`, због чега је писао писмо Билу Клинтону и зашто се због својих ставова никада није покајао.
Зашто су, реагујући на стравичне догађаје којима смо сведочили 3. и 4. маја, Управа и сви чланови Друштва за српски језик и књижевност Србије покренули Иницијативу за заустављање урушавања образовног система, у каквом су вези трагедија која нас је задесила и дугогодишње промовисање негативних вредности у друштву и урушавање образовања, због чега тренутак за реаговање није више пет до дванаест него дванаест и пет, да ли је Друштво за српски језик и књижевност овом иницијативом изашло из свог „опсега деловања“ – за „Орбиту културе“ објашњавају професори Филолошког факултета - председник Друштва Весна Ломпар и потпредседник Славко Петаковић.
О великом двоструком јубилеју – 125 година од рођења Десанке Максимовић и 30 година задужбине која носи њено име, о вредностима песничког света који је - афирмишући највише људске вредности и славећи човека – давно за све нас затражио помиловање, о великој Десанки која је упркос духу новог времена сачувана у ђачким читанкама - разговарамо са управницом Задужбине `Десанка Максимовић` Светланом Шеатовић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе 12. 5. 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала