- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Мађарски министар иде у Кину да размотри план за решавање украјинског конфликта

CC0 / Pexels/Gergely Meszárcsek / Мађарске заставе на згради парламента
Мађарске заставе на згради парламента - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Пратите нас
Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да ће посетити Кину како би размотрио путеве регулисања украјинског конфликта и додао да ће у понедељак у Пекингу имати састанке са кинеским руководством.
„У нашем комшилуку је рат, Европа је захваћена војном психозом, зато напори у подршци миру имају посебан значај и морају се стално јачати. Ми подржавамо мировни план који је предложила Кина и то из два разлога. Прво зато што има за циљ постизање мира, а друго зато што постоји. Коначно се појавило нешто што није усмерено на наставак рата у Украјини, већ на његово окончање“, написао је мађарски министар на друштвеним мрежама.
Сијарто је потврдио, да је Мађарска заинтересована за развој трговинско-економских веза са Кином, између осталог и на нивоу Европске уније.

„Не желимо да будемо сведоци погоршања односа између Европе и Кине. Ми Кину не посматрамо као извор ризика, већ као земљу са којом имамо велике могућности за сарадњу“, навео је он.

Подсетио је да кинеске компаније активно раде у Мађарској, пре свега у перспективној области као што је производња акумулатора за електричне аутомобиле. Додао је да је Мађарска постала место сусрета западноевропских и кинеских инвестиција.
Како је саопштила информативна агенција МТИ, Сијарто ће у Пекингу имати састанак са руководиоцем канцеларије Комисије Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јиом, министром иностраних послова Кине Цин Ганом, министром трговине Ван Вентаом, као и руководиоцима великих кинеских компанија.
Крајем фебруара кинеско Министарство спољних послова објавило је документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
СВЕТ
Сијарто: Европска унија не сме да постане „анти-кинески блок“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала