- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председнички избори у Турској: Ердоган води, известан други круг

© Sputnik / Sertac KayarПребројавање гласова на председничким и парламентарним изборима у Турској
Пребројавање гласова на председничким и парламентарним изборима у Турској - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
На основу пребројаних 96,49 одсто гласова, актуелни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је на председничким изборима освојио 49,42 одсто гласова, док је његов главни противкандидат Кемал Киличдароглу освојио 44,88 одсто гласова, саопштила је телевизија ТРТ Хабер.
За Синана Огана гласало је 5,26 одсто гласача, док је Мухарем Инсе, који је повукао кандидатуру, али је његово име остало на изборној листи, освојио 0,44 одсто.
Tурска државна телевизија пренела je последње резултате и оценила да постоји вероватноћа да ће бити одржан други круг избора.
Према тврдњама опозиције, Ердоган има 49,08, а Киличдароглу 45,19 одсто.

Ердоган се обратио присталицама

Ердоган је у обраћању својим присталицама у Анкари после избора рекао да је „наша земља још једном демонстрирала тријумф демократије на изборима.
„Коначни резултати још нису објављени, али смо у предности. Ипак, поштујемо вољу народа и чекамо објављивање коначних резултата“, рекао је Ердоган.
Он се захвалио свим бирачима, а посебно онима који су гласали за њега.
„Ови избори су одржани уз рекордну излазност бирача, без озбиљнијих негативних инцидената. Предизборне дебате су завршене, народ се определио. Са овом чињеницом нема смисла расправљати. Разлика између мене и мог најближег конкурента је већ износила скоро два милиона и 500 хиљада гласова“, додао је Ердоган.
Претходно је Ердоган позвао присталице да не напуштају изборне јединице.
„Молим све учеснике процеса и колеге да остану у бирачким јединицама, без обзира на све, све док не буду званично објављени резултати“, навео је Ердоган.
Колоне аутомобила у знак подршке Ердогану пролазиле су улицама Истанбула, јавио је дописник Спутњика.
Главни Ердоганов опонент Кемал Киличдароглу је изјавио:

Киличдароглуово обраћање

„Они (владајућа коалиција) су почели са 60 процената, а сада су се спустили испод 50. Представници наше партије и посматрачи не напуштају своја места. Ове ноћи нећемо спавати. Обраћам се Централној изборној комисији: сви су у обавези да осигурају регуларно обнављање података по провинцијама“.
Лидер опозиције је на конференцији за новинаре оптужио владајућу коалицију да блокира систем пребројавања гласова сталним притужбама.
„Они, међутим, блокирају вољу народа. Ми нећемо то дозволити. Нека што пре стигну сви гласови и онда ће бити јасан резултат. Позивам Централну изборну комисију да буде одговорна. Нећемо отићи одавде док не буде пребројан и последњи глас“, рекао је Киличдароглу.
Кавер Инфографика Председнички избори Турска - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
УЖИВО: Инфографика - Прелиминарни резултати председничких избора у Турскоj
Присталице Кемала Киличдароглуа су се окупиле око седишта његове партије, преноси дописник Спутњика. Окупљени су узвикивали речи подршке свом кандидату, а народни ансамбл је извео патриотске песме.

Није било великих неправилности, велика излазност

Шеф Централне изборне комисије Турске Ахмет Јенер изјавио је да у овом тренутку нема озбиљних проблема са утврђивањем резултата избора и додао да се подаци предају политичким партијама.
Према наводима агенције Анадолија, излазност на изборима премашила је 88 одсто на гласачким јединицама у Турској и 45 одсто на бирачким местима у дијаспори.

Ердоганова коалиција води на парламентарним изборима

Алијанса партије Ердогана добија више од половине места у парламенту, показују резултати пребројаних 50 одсто гласова на парламентарним изборима који су такође одржани данас, пренела је агенција Анадолија.
Своје бирачко право Киличдароглу је искористио у Анкари.
У Истанбулу је гласао Ердоган.
„Пратим процес од јутра, министар унутрашњих послова ме је обавестио да тренутно гласање протиче без проблема и инцидената“, рекао је Ердоган новинарима након што је гласао на бирачком месту у истанбулском округу Ускудар.
На изборима право гласа је имало више од 64,1 милиона грађана који су искористили бирачко право у Турској и иностранству.
Ако ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова бирача на председничким изборима, двојица кандидата са највише гласова одмериће снаге у другом кругу, који ће бити одржан 28. маја.
На парламентарним изборима за гласове бирача бориле су се укупно 24 политичке странке и 151 независни кандидат.
 Кемал Киличдароглу је  лидер највеће турске опозиционе Републиканске народне партије (ЏХП) - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СВЕТ
Бивши чиновник и алавит: Ко је главни противник Ердогана на председничким изборима?
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СВЕТ
Од фудбалера до председника Турске: Десет важних чињеница о Реџепу Тајипу Ердогану
ИНФОГРАФИКА Избори у Турској - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Турци на биралиштима - Ердоган или Киличдароглу /ИНФОГРАФИКА/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала