- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска: Покушаји извртања прошлости подстичу неонацизам

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава, Софија
Бугарска застава, Софија - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Бугарски социјалисти апеловали су на највећу политичку странку у земљи, ГЕРБ, да повуче свој предлог да се на истакнутим местима поставе табле на којима би се акције комунистичког режима у Бугарској прогласиле „злочиначким“.
Закон о проглашењу комунистичког режима и активности Бугарске комунистичке партије „злочиначким“ усвојен је још 2000. године, а из ГЕРБА су више пута предлагали да се одговарајући натписи поставе на зградама државних органа, културних установа и универзитета.
Предлог закона је био поднет Народној скупштини Бугарске на разматрање 5. маја. У случају непоштовања наредбе, предложено је да прекршиоци плате новчану казну.

Истиче се да је циљ аутора да се „једном засвагда стигматизује злочиначки комунистички режим“ и „зауставе покушаји изазивања носталгије код савременика и заваравања млађе генерације која нема личне утиске о овом режиму“.

Бугарски социјалисти изразили су крајњу огорченост због предлога својих противника. Они су оптужили ГЕРБ за покушај да одвуче јавну пажњу са проблема, који су настали кривицом саме владајуће странке, која је била на власти више од десет година.
„Након 33 године од демократских промена, Бугарска је најсиромашнија и најзаосталија европска земља, чији грађани се највише разбољевају и најраније умиру. Социјална неједнакост стално расте, до те мере да имамо огроман број сиромашних пензионера који раде“, револтирани су социјалисти.
Партија је назвала безумљем покушај демонтирања сећања људи на прошла времена.
„Систематски покушаји фалсификовања историје помоћу извртања чињеница и помоћу забрана је веома опасна савремена појава – неонацизам“, поручују социјалисти.
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
РЕГИОН
Бугарски новинар о уклањању комунистичких симбола: Добро се финансира паразитирање на тој теми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала