- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Исмејавање међународног права“: Српски члан Председништва БиХ не иде на Самит Савета Европе

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да не иде на Самит Савета Европе у Рејкјавик јер ће то бити још једно исмејавање међународног права, а у БиХ су се тога превише нагледали.
„Како другачије објаснити да се у финалној декларацији Самита позива на поштовање територијалног интегритета само појединих, а не свих чланица Савета Европе, што је био сасвим оправдан и разуман предлог Србије. Предложени текст обилује произвољним и недоследним политичким квалификацијама, као и ставовима који излазе изван оквира деловања Савета Европе“, појаснила је Цвијановићева.
Она сматра да БиХ као постконфликтна заједница треба да остане неутрална о питању било којег оружаног сукоба, не стајући ни уз једну зараћену страну.
„Кабинет српског члана Председништва дао је негативно мишљење о успостављању Регистра о причињеној материјалној штети у украјинском конфликту, а што се тиче финалне декларације Самита и за њу је предложен негативан став. Будући да, према нашим информацијама, представник БиХ на седници Комитета министара Савета Европе није изразио експлицитан негативан став о питању усвајања предложене финалне декларације Самита, сматрам да његово деловање не одражава званичан став БиХ о наведеном питању“, нагласила је Цвијановићева.
Она је навела да у таквим околностима не жели да учествује у раду Самита, нити да на тај начин даје легитимитет ставовима са којима није сагласна, преноси РТРС.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2023
СРБИЈА
Вучић: Донео сам одлуку – не идем у Рејкјавик, бићемо уздржани /видео/
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2023
СРБИЈА
Београд спреман за „операцију Рејкјавик“: Како то Украјина може да буде „целовита“, а Србија не
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала