- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Макрон треба да се помири с тим да су Русија и Кина стари пријатељи

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Грушко
Александар Грушко - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Изјаве председника Француске Емануела Макрона о „зависности“ Русије од Кине представљају покушај да на сваки могући начин посвађа старе пријатеље, али он и други лидери Запада ће морати да се помире с реалношћу, а то су чврсти односи Москве и Пекинга, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко.
Макрон је раније у интервјуу листу „Опинион“ изјавио да је Русија претрпела геополитички пораз, почела процес „упадања у вазалну зависност“ од Кине и навела своје историјске савезнике да сумњају у њу.
„Не могу они да одустану ни од покушаја да на било који начин посвађају старе пријатеље, да окрећу земље једне против других, да заврћу руке државама глобалног Југа и Истока, како би заборавиле на сопствене националне интересе у корист геополитичких амбиција бивших 'господара света'. Управо у таквом контексту ми и разумемо речи француског председника о односима Русије и Кине“, навео је Грушко у коментару објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.
Према његовим речима, нови светски поредак који се формира означава крај вишевековној доминацији земаља „златне милијарде“.
„Отуда покушаји да се свим снагама тај процес обузда, ако не може да се заустави, а ту су сва средства добра“, навео је Грушко.
Он је, такође, оценио да Запад покушава да, пумпајући Украјину оружјем, са себе скине одговорност за актуелну кризу.
Грушко је додао да је Русија већ навикла на сталне изјаве руководства Француске и других западних земаља о „брзој и готово неизбежној победи кијевског режима, о руској економији која је практично пропала под тежином санкција, о наводној међународној изолацији Русије“.
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
РУСИЈА
Макрон: Архитектура безбедности ЕУ мора да искључи конфронтацију с Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала