- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Таласи звучног притиска непознатог порекла“: Шта је узрок мистериозних потреса на балтичком острву

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Andreas Faessler / Острво Борнхолм у Балтичком мору
Острво Борнхолм у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Серија потреса забележена на балтичком острву Борнхолм, које припада Данској, изненадила је научнике, који не могу да утврде њихов тачан узрок, а сада верују да су их изазвали „таласи звучног притиска непознатог порекла“.
Када су забележени први потреси у суботу на острву Борнхолм, веровало се да је у питању земљотрес. Међутим, сеизмолози су онда изнели претпоставку да су потреси последица контролисаних експлозија у Пољској, удаљеној 140 километара јужно од Борнхолма.
Потом је Геолошки завод Данске и Гренланда, званично тело које прати сеизмолошке догађаје, саопштио како потреси нису изазвани земљотресом, већ „таласима притиска од догађаја у атмосфери непознатог порекла“.
„Можемо да саопштимо да је мало вероватно да су потреси последица контролисаних експлозија у Пољској, које су се догодиле недуго пре првих потреса на Борнхолму“, саопштено је из Геолошког завода Данске и Гренланда.
Из тог Завода су навели да су у суботу добили више од 60 пријава људи са Борнхолма који су осетили „потресе налик земљотресу“ и које су описали као „тутњање, дрмање, звецкање“, а пријављивали су и да су осетили промену притиска у ушима.
У серији потреса нико није повређен, а полиција је саопштила како су им грађани пријавили да су се догодили у источном делу острва, док дански медији наводе да су забележене и пукотине у зидовима кућа.
Геолошки завод Данске и Гренланда саопштио је да је забележена магнитуда од 2,3.
Пољске власти навеле су да је у том периоду било интензивних активности на северу те земље током војних вежби „Анаконда 23“, што је укључивало летове борбених авиона и испаљивање бојевих артиљеријских пројектила, преноси Гардијан.
Борнхолм, стеновито острво у Балтичком мору, које припада Данској, дом је за око 40.000 становника и налази се јужно од Шведске, североисточно од Немачке и северно од Пољске.
Иначе, у близини острва Борнхолм налазе се цеви гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“, које су уништене експлозивом у диверзији у септембру прошле године.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
РУСИЈА
Путин: Иза експлозија на „Северним токовима“ стоје америчке обавештајне службе
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
РУСИЈА
Амерички новинар: САД поставиле експлозив испод „Северних токова“, активирали га Норвежани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала