- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Иза експлозија на „Северним токовима“ стоје америчке обавештајне службе

© AP Photo / Danish Defence Command via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток"
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сложио се са закључком америчког новинара Симора Херша да иза експлозија на „Северним токовима“ стоје америчке обавештајне службе.
„Амерички новинар, који је сада постао прилично познат у свету, спровео је истрагу и, као што знате, дошао до закључка да су ову експлозију на гасоводима организовале специјалне службе САД. У потпуности се слажем са таквим закључцима“, рекао је Путин у интервјуу за телевизију „Русија 24“.
Упитан да ли ће се икада сазнати истина о томе шта се заиста догодило на гасоводима и да ли ће се инцидент заиста истражити, Путин је одговорио: „Мислим да ће то бити тешко, да ће то бити тешко постићи. Али једног дана, вероватно, биће откривено шта и како је урађено“.
Према његовим речима, Русија је после захтева упућених Уједињеним нацијама у вези са проналаском сигналног уређаја на споју цеви „Северног тока“, добила одговор да овај предмет није опасан и Москви је поново одбијено учешће у истрази.
Председник је подсетио да би овај уређај, према руским стручњацима за експлозиве, могао да послужи као антена за пријем сигнала из ваздуха или из свемира за покретање експлозивне направе.
„Када смо добили ове информације, искрено речено, очекивано смо разговарали са данским властима и предложили им да одмах, заједно и уз ангажовање међународних експерата, испитамо ово подручје, сматрајући да би ту могла бити постављена још једна експлозивна направа која из неког разлога није експлодирала“, рекао је председник.
Он је додао да је Русија добила „увијени одговор да им наше услуге нису потребне, а ако буду потребне, онда ће нас једном о томе обавестити“.
„После тога, као што се зна, наши представници у УН покренули су расправу о овом питању и тек смо недавно, мислим, у четвртак, добили одговор од данских власти у виду дипломатске ноте, у којој се наводи да су они тај предмет испитали и сматрају да није експлозиван. Мислим да је требало да буду искренији и кажу да више није експлозиван“, рекао је Путин.
Током истраге Русији није било дозвољено да учествује, па се не зна шта се тамо дешавало у то време, приметио је Путин.
„У сваком случају, речено је да је сама организација (‘Северни ток’) и тамо једини акционар ‘Гаспром’, али се и даље сматра међународном, пошто је регистрована у Швајцарској, они су спремни да позову ту организацију, али да им услуге руских стручњака нису потребне“, прецизирао је Путин.
Он је додао да свакако више нема смисла да се Русија меша у то, пошто је једна од земаља НАТО-а, у овом случају Данска, саопштила да је већ све истражила.
Истовремено је нагласио да није била поента да се неко за нешто осуди, већ да се осигура безбедност да се не би десиле друге експлозије.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
РУСИЈА
Кремљ: Идентификовати објекат који је откривен код гасовода „Северни ток“
Раније је Данска агенција за енергетику позвала компанију „Норд стрим 2 АГ“, оператора гасовода „Северни ток 2“, да учествује у операцији вађења објекта откривеног у близини гасовода. Пронађени објекат има облик цилиндра висине око 40 центиметара и пречника 10 центиметара. Агенција не искључује да је реч о морској бови. Да би се разјаснило какав је објекат у питању, одлучено је да се подигне на површину уз помоћ данског Министарства одбране.

Диверзије на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Путин: Аматери нису могли да дигну у ваздух „Северни ток“ – то је могла само држава
Јуан и поцепани амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
РУСИЈА
Путин: Не нападамо долар, Американци сами секу грану на којој седе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала