- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски стручњак: У случају победе опозиције у Турској, један од главних тестова – односи са Русијом

© Sputnik / Максим ДурњевИзбори у Турској
Избори у Турској - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Пратите нас
Победа опозиције у Турској може да промени ниво односа са Русијом, али Анкара не треба да изгуби партнера као што је Москва, изјавио је турски стручњак у области енергетике Волкан Асланоглу за Спутњик који је прогнозирао развој руско-турских односа у случају победе актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана и противкандидата Кемала Киличдароглуа.
Према његовим речима, Турска и Русија блиско сарађују у области енергетике. Стручњак оцењује да је очигледно да ће се у случају Ердоганове победе у другом кругу, ова сарадња и убудуће одржати на високом нивоу.
„Поред тога, у овом случају је велика вероватноћа да Турска постане велики енергетски хаб. Победа опозиције, са своје стране, може да промени ниво односа са Русијом. Тренутно је узајамна сарадња две државе заснована на међусобно корисној основи. У случају да победи опозиција, она наравно, не би требало да изгуби партнера као што је Русија, посебно у области енергетике, ако, разуме се, не жели да се смрзне на зиму. На крају крајева, у ову област су уложене веома велике инвестиције и зато је активна подршка њеној инфраструктури погодна по обе државе“, нагласио је Асланоглу.
Стручњак претпоставља да ће у случају да победи опозициона коалиција, један од главних тестова њене стабилности бити односи са Русијом.
Узимајући ово у обзир, сматра он, одржавање другог изборног круга пружиће тиму Киличдароглуа време да покуша да изгради конструктивне односе са Русијом.
Председник турске изборне комисије Ахмет Јенер најавио је да ће се у недељу, 28. маја, у Турској одржати други круг председничких избора, пошто ниједан од кандидата у првом кругу није добио више од 50 одсто гласова.
Према прелиминарним резултатима избора, одржаних протекле недеље, актуелни председник Реџеп Тајип Ердоган освојио је 49,51 одсто, а његов противкандидат Кемал Киличдароглу 44,8 одсто гласова, док је Синан Оган освојио 5,17 посто гласова бирача, јавио је дописник Спутњика.
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков поручио је да Кремљ са великом пажњом прати вести о изборима у Турској, поштује избор турског народа.
Присталице Реџепа Тајипа Ердогана чекају његово обраћање после председничких избора у Турској - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
СВЕТ
Турска изашла из „кратких панталона“: Цео Запад није успео да сруши Ердогана – бар за сада /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала