- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Запад пише нове санкције против руских енергената: Где то води? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Светлана МайороваНафтовод "Источни Сибир-Тихи океан"
Нафтовод Источни Сибир-Тихи океан - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Западне земље спремају нови пакет санкција, једанаести, проти руских енергената.
Према првобитним најавама из ЕУ ове санкције требало је да се односе директно, на северни крак нафтовода Дружба, односно, да искључе могућност транспорта руске нафте цевоводом ка свим европским купцима осим Чешке, словачке и Мађарске. Индиректно, већ се чују коментари да ће то погодити Пољску и Немачку, која овим цевима (бар званично) добија не руску већ казахстанску нафту.
Уочи састанка групе Г7 у Јапану “процуриле” су информације да ће овај пакет санкција обухватити и гасоводе који иду ка Европи. Конкретно, Северни ток 1 и 2 као и гасовод Јамал.
Занимљиво је да ће то бит прве санкције западних сила усмерене на трговину руским гасом путем гасовода ка Европи. При томе, Јамал је заустављен зато што ние било наруџбина гаса које би исле овим транспортним путем а три од четири цеви Севернг тока 1 и 2 су онеспособљене у експлозијама око којих се још воде истраге.
При томе, све ово се дешава када су на светском тржишту гас и сирова нафта појефтинили.
Прогнозе су, међутим, мање оптимистичне. А оно што западни аналитичари признају су чињенице да су и нафта и деривати из Русије, као као и утечњени природни гас из Русије стизали до европских потрошача и поред досадашњих пакета санкција. Уз то, Русија своје енергенте преусмерава на исток.
Како ће се нови пакет санкција утицати на глобално енергетско тржиште, али и Србију, која планира изградњу нафтовода који ће наш нафтоводни систем повезати на нафтовод Дружба у Мађарској теме су о којима ће у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговарати са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром Удружења нафтних компанија Србије.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Запад пише нове санкције против руских енергената: Где то води? | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала