- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова опасна фантазија Зеленског иза које стоји Америка

CC BY 4.0 / Администрация Президента Украины / Председник Украјине Владимир Зеленски на положајима Оружаних снага Украјине у Луганској области
Председник Украјине Владимир Зеленски на положајима Оружаних снага Украјине у Луганској области - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Иза фантазије украјинског председника Владимира Зеленског да се окупирају руски градови и дигне у ваздух нафтовод „Дружба“ крије се жеља Кијева да уцени Русију и постигне неке своје циљеве, нанесе штету Москви и одређеним државама Европе, као и да задобије наклоност својих господара на Западу.
Међутим, експерти не искључују могућност да иза овог предлога украјинског председника не стоје ни мање ни више него Сједињене Америчке Државе.
Како пише „Вашингтон пост“, позивајући се на документа Пентагона која су процурела на интернету, председник Украјине Владимир Зеленски предлагао је да се ракете дугог домета користе против циљева у Русији, као и да се окупирају руски градови. Поред тога, Зеленски је изнео идеју о дизању у ваздух нафтовода „Дружба“, који се протеже од Русије до Европе и допрема, између осталог, нафту Мађарској.
Ови документи који су постали јавно доступни описују интерну комуникацију украјинског председника Владимира Зеленског са високорангираним помоћницима и командантима војске.

Жеља за уцењивањем Русије и наношењем штете Европи

Руски војни експерт Виктор Литовкин сматра да се иза предлога украјинског председника Владимира Зеленског да се окупирају руски градови и дигне у ваздух нафтовод „Дружба“, крије жеља за уцењивањем Москве и наношењем штете Русији и Европи.
„Заузимањем руских градова, председник Украјине Владимир Зеленски покушао би да уцени Русију и постигне неке своје циљеве. А што се тиче дизања у ваздух нафтовода „Дружба“, Украјина би овим потезом нанела много штете оним државама Европске уније које не подржавају ову земљу. Међу њима је, на пример, Мађарска. Такође, Кијев би овим покушао и да спречи Русију да зарађује на овој нафти“, објашњава саговорник Спутњика.
„Због тога и предлаже окупацију руских градова. И није искључено да под том окупацијом украјински председник није мислио на заузимање Крима, Белгородске, Ростовске и Курске области, као и четири региона који су ушли у састав Русије. Овај човек предлаже иницијативе које би могле да нанесу максималну штету нашој земљи. Поред тога, он наставља да се бори са руском државом да би испунио жеље својих господара. Једноставно речено, украјински председник је једна обична марионета која у овом сукобу никога не штеди, укључујући и Украјинце“, констатује Литовкин.
Руски политиколог Јуриј Светов сматра да Зеленски има овакве предлоге јер жели да покуша да нанесе максималну штету Русији и победи ову земљу у сукобу.
„Генерално, сан украјинског председника, као и оних који стоје иза њега је изазивање напетости међу становништвом Русије. Поред тога, они желе да изазову и унутрашње протесте у овој земљи. САД имају жељу да наша земља буде на њиховој страни..Да буде њихова марионета, као што је сада Украјина“, објашњава саговорник Спутњика.

Зеленски испуњава захтеве својих господара

С друге стране, руски сенатор Константин Долгов сматра да публикација „Вашингтон поста“, у ствари открива праве амбиције Сједињених Америчких Држава.
„Не потцењујте овакве поруке. Није тајна да Зеленски испуњава захтев Вашингтона. Он је спреман да делује на било који начин.... Нападом на руске територије и дизањем у ваздух нафтовода, САД би вероватно покушале да ослабе или, како кажу, стратешки „поразе“ Русију“, објашњава Долгов.
Поред тога, руски сенатор не искључује могућност да је овај предлог „нека врста покушаја вршења психолошког притиска на Русију из разлога што се против нас води отворени информациони рат“.
Међутим, Виктор Литовкин ипак не искључује могућност да је украјинском председнику самом пала на памет идеја о дизању у ваздух нафтовода „Дружба“ и заузимању руских градова.
„Али, није искључено да украјинског председника Владимира Зеленског није саветовао неко из Сједињених Америчких Држава или Велике Британије“, истиче стручњак.

Русија не седи скрштених руку

На питање да ли постоји могућност да украјинске Оружане снаге покушају да окупирају руске градове и пробају да дигну у ваздух нафтовод „Дружба“, Литовкин каже да се од њих свашта може очекивати.
„У принципу, они чак могу да покушају да уђу у те пограничне градове и убију цивиле. Не морају чак ни да их заузму. Њима је најважније да изазову страх код људи. Међутим, наша земља све ради да их заштити“, објашњава саговорник Спутњика.
Алексеј Леонков наглашава да руске пограничне градове чувају Оружане снаге Русије.
„Тамо се налази линија одбране, као и системи ПВО“, истиче наш саговорник.
Подсетимо, крајем јануара, украјински председник предложио је „да се изводе напади на Русију“ и „заузимају неименовани руски погранични градови“. Према мишљењу Зеленског, то би Кијеву дало „полугу утицаја“ у преговорима.
Поред тога, украјински лидер је изразио жаљење што немају ракете дугог домета у Оружаним снагама Украјине које би могле да досегну до база на руској територији. Уместо ракета, он је предложио коришћење дронова против циљева у Ростовској области.
Кремљ је у јануару назвао изузетно опасном чак и дискусију о могућности испорука оружја Украјини које би јој омогућиле да удари по руској територији. Портпарол председника Дмитриј Песков је напоменуо да би то „значило довођење сукоба на нови квалитативни ниво“.
Нафтовод — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала