- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Очајни родитељи краду млеко за бебе да би их нахранили: Британски медиј о последицама раста цена

CC0 / Negative Space/Burst / Флашица за бебе
Флашица за бебе - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Родитељи у Британији почели су да краду млеко за бебе из продавница јер не могу да га приуште услед поскупљења, пише британски „Скај њуз“. Поједине врсте беби формуле поскупеле су у последње две године и до 45 одсто, наводи тај медиј.
„Сада знам како звучи плач глади“, наводи један неименовани отац, који је морао да прибегне крађи беби формуле, за „Скај њуз“, који доноси сведочења неколико родитеља са истим проблемом.

Родитељи не могу да приуште прескупо млеко за бебе

Многи родитељи више не могу да приуште да купе прескупо млеко за бебе, па га стављају мање него што је потребно, мешају га са крављим млеком или га краду и купују украдено на црном тржишту, пише новинар Том Парментер у опширном тексту.
Родитељи наводе да крађи прибегавају само у крајњем очају, јер новац троше уобичајено, али су поскупљења беби формуле велика, а породица, будући да је она на породиљском боловању, скоро сваког месеца нема довољно новца.
„Урадићу све што треба да нахраним дете. Цена млека је криминална“, казао је отац.
Они су међу бројним породицама у Великој Британији широм те земље који пате због енормног раста цена беби формуле, наводи „Скај њуз“. Према подацима организације „Фрст степ нутришн“, најјефтиније млеко за бебе поскупело 45 одсто у последње две године. Другим, скупљим брендовима, цена је скочила између 17 и 31 одсто.

На ивици јавне здравствене кризе

Клер Марфи, шеф Британског сервиса за саветовање трудница, каже да људи у 21. веку у Британији не би требало да буду суочени са избором какав је крађа млека или мешање беби формуле са крављим млеком, стављање мање праха у воду него што треба...
„То је скандал. Ужасавајуће је да говоримо о таквим стварима. Када то видимо, јасно је да смо на ивици јавне здравствене кризе“, каже она.
У граду Хартлпулу ради тзв. Бејби банка, која помаже сиромашним родитељима и даје им основне потрепштине за бебе. Њен оснивач Емили Де Брујн каже да је у последњим недељама навала већа него икад, а да су најтраженије беби формуле и пелене. Како додаје, ако немају довољно млека да помогну, родитељи им кажу да су спремни на све како би нахранили децу.
Слична су сведочења и из других хуманитарних организација широм Британије, наводи „Скај њуз“.

Црне берзе млека за бебе

Родитељи су испричали да су се појавиле и црне берзе млека за бебе, на којима се беби формула продаје за трећину цене из радње. Како наводе, то је брендирана формула, коју појединци краду у радњама и продају на црној берзи.
Поједини родитељи одлучују се да купују формулу и преко огласа, било да се ради о оној која је вишак родитељима чије бебе су престале да је пију, или оној чији су порекло и сигурност сумњиви.
Др Вики Томас, специјалиста дечји нутрициониста, казала је да постоје подаци како више беба завршава у хитној помоћи, али да родитељи често не желе да признају да је разлог неухрањеност, како им социјалне службе не би одузеле децу.
Она је објаснила да је исхрана у првој години најважнија за развој детета, не само када је у питању развој и раст тела, већ и развој мозга и такође наводи да би могло да се говори о јавној здравственој кризи.
Произвођачи беби формула кажу да су свесни високих цена, али да је разлог поскупљењу раст трошкова.
Из британске владе поручили су да препознају негативан утицај раста цена, због чега су породицама понудили помоћ која иде и до 3.300 фунти годишње по домаћинству као што су субвенције у плаћању рачуна за енергију, друге бенефиције и директна исплата новца.
Како додају, повећан је износ новчане помоћи трудницама и мајкама деце млађе од четири године за куповину здраве хране и млека, са 3,1 фунту на 4,25 фунти недељно, док поједине породице уместо 6,2 фунте, добијају 8,5 недељно.
Храна за бебе - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2022
СВЕТ
Несташица хране за бебе у Америци: Ограничена куповина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала