- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње филмски фестивал у Кану: Кроазета у знаку старих вукова и лепотице дана

© AP Photo / Daniel ColeФилмски фестивал у Кану
Филмски фестивал у Кану - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Једна од најпрестижнијих светских филмских смотри, међународни филмски фестивал у Кану почиње данас. Популарном Кроазетом проћи ће светске филмске звезде попут Харисона Форда, Натали Портман и Џонија Депа, као и протагонисти 21. филма који су ушли у званични такмичарски део.
Председник жирија за доделу фестивалских признања ове године је Рубен Ослунд, редитељ филма „Троугао туге“ који је прошле године овенчан главном наградом – Златном палмом.
Легендарна француска глумица, Буњуелова муза, јунакиња „Лепотице дана“, „Индокине“, „Шербуршких кишобрана“, Катрин Денев, заштитно је лице овогодишњег фестивала: њен портрет из Кавалијевог филма „Зов“, црно-бела фотографија из 1968, доминира улазом палате.
Фестивал званично отвара глумица Кјара Мастројани, ћерка глумачког пара – Катрин Денев и Марчела Мастројанија.
У трци за Златну палму поред младих филмских снага наћи ће се и „стари вукови“ попут Кена Лоуча, Вима Вендерса и Нанија Моретија. На Кан долазе и популарни Аки Каурисмаки са остварењем „Увело лишће“ и Марко Белокио са „Осмицом.
Јапански редитељ Хироазу Коре-еда представиће филм „Чудовиште“, а Францускиња Катрин Корсини остварење „Повратак“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала