- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Санском Мосту сирене и стање опште опасности од поплава, нивои Уне и Сане у порасту

Пратите нас
Обилне кише протеклих дана угрозиле су подручје Унско-санског кантона у БиХ, ситуација је тешка у Бихаћу, због изливања воде обустављен је саобраћај на ширем подручју Кулен Вакуфа, док су се у Санском Мосту огласиле сирене и проглашено је стање опште опасности.
„Најтежа ситуација у Бихаћу је у Месној заједници Кулен Вакуф, водостај Уне у децембру је износио 389 цм, сад је 10 цм нижи“, казао је Мухамед Печенковић из кантоналне Цивилне заштите.
Водостај расте и низводно у самом граду, али и у насељима Рипач и Покој, где је прекинута путна комуникација за пешаке, а отежано је кретање возила. На ширем подручју града, угрожене су викендице и куће уз реку, где је вода још јуче ушла у помоћне објекте.
„Обављено је достављање врећа са песком по позиву у неколико МЗ. Мештани МЗ Србљани уз помоћ ЦЗ у насељу Костела изградили су зечији насип на магистралном путу М14. У насељу Клиса обављена је интервенција уклањања одрона и равнања макадамског пута“, саопштено је из Градске управе на друштвеним мрежама.
И за грађане Санског Моста ноћ је била тешка. Ипак у односу на прогнозе, стање је сада стабилно, потврдио је за сарајевску Н1 телевизију шеф Цивилне заштите Саид Рамић.
И начелник ове општине Фарис Хасанбеговић каже да је Сана током ноћи неколико сати била у стагнацији, али је због обилних падавина поново почела да расте. Ипак и даље је испод критичне тачке. Стање на притокама је, каже, боље него јуче и значајно су опале.
„Имамо до 15-ак домаћинстава која су заплављена и у којима је вода ушла у приземља“, рекао је Хасанбеговић. Ипак реч је о домаћинствима до којих је вода дошла првог дана борбе са последицама обилних киша који је уследио у недељу, 14. маја.
Због интензивне кише и раста водостаја у Санском Мосту синоћ је проглашено стање природне несреће. У 22 часа огласиле су се и сирене и проглашено је стање опште опасности.
Опрез је на снази због обилних падавина које су за овај крај најављене до четвртка.

Нивои река Уне и Сане у Републици Српској у порасту

Водостаји река Уне и Сане у Новом граду током ноћи су били и у благом порасту, тенутни ниво Уне је 480, а Сане 510 центиметара.
Попављена су три објекта, заплављене пољопривредне површине, а два путна правца и даље су непроходна.
Река Јапра у Новом Граду поплавила је и угрозила неколико стамбених објеката, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.
Новитовић је истакао да су водостаји река Сане и Уне порасли за неколико центиметара и сада су на нивоу између редовне и ванредне одбране од поплава.
Дошло је до појаве подземних вода које избијају на површину код Основне школе „Свети Сава“. Укључене су пумпе које извлаче воду.
У овој општини активирало се клизиште на локалном путу Војновићи-Шевићи.
Све дежурне екипе су на терену и прате ситуацију.
Водостај Уне у Костајници је 437 центиметара, она је благо расла током ноћи, свега неколико центиметара. Вода се приближила помоћним објектима у Улици Ранка Шипке, међутим стамбени објекти нису угрожени.
У овој општини на снази је ванредно стање одбране од поплава.
Водостај Сане у Приједору је 435 центиметара, и забележен је благи раст током ноћи. Поплављених објеката нема, заплављено је више дворишта и пољопривредних површина у насељу Рашковац.
Ситуација у Козарској Дубици за сада је под контролом.
Водостај Саве је 791 центиметар и расте пет центиметара по сату. Водостај Уне је 405 центиметара, и такође је забележен раст од два центиметра на сат времена.
Тренутно је на снази редовно стање одбране од поплава, али је извесно да ће већ у наредним сатима водостај Уне достићи 420 центиметара, што значи и проглашење ванредног стања одбране од поплава.
Све путне комуникације су проходне, нема заплављених и поплављених објеката, а бујични водотоци су у коритима.
Река Босна у Добоју има тенденцију раста, али је и даље испод коте редовне одбране од поплава, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.
Према тим подацима, ниво Босне јутрос у 7.30 часова износио је 139 центиметара, у 2.00 часа био је 112 центиметара, а у 1.00 час 104 центиметра, пренела је РТРС.
Велике поплаве у Хрватској направиле огромну штету - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
РЕГИОН
Поплаве у региону: Излиле се реке у Хрватској и БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала