- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина тражи од Запада 50 ловаца Ф-16

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Ловац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Пратите нас
Кијев очекује да добије 40 до 50 ловаца Ф-16 из западних земаља, пише Политико, позивајући се на Јурија Сака, саветника министра одбране Украјине.
Према његовим речима, Кијев намерава да формира три-четири ескадриле ових ловаца за заштиту неба. Сада Украјина "нема чиме да заустави" руске авионе, тврди он.
„Сви схватају да је та тема зрела за дискусију. Нико не каже да је то немогуће. У поређењу са пре три месеца, када смо још покушавали да набавимо тенкове, данас сви говоре о коалицији ловаца – то је веома обећавајући знак. Схватамо да наша противваздушна одбрана неће бити потпуна без ловаца Ф-16“, рекао је Сак магазину.
Саветник министра одбране Украјине је истакао да би председник Владимир Зеленски желео да питање снабдевања ловаца постане главна тема самита Г7 у Хирошими, као и на самиту НАТО-а у Виљнусу у јулу. Зеленски је, како је рекао, добио уверавања западних лидера током турнеје по Европи да ће се о томе разговарати наредних дана. Сак је додао да иако Велика Британија, Италија, Француска и Немачка немају Ф-16 које би могле да понуде Кијеву, могу да позову САД и Турску да то учине.
Џон Кирби, координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће, рекао је у понедељак да Сједињене Државе још нису промениле своју одлуку да Украјини не испоруче ловце Ф-16.
Заузврат, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба раније је изјавио да су се неке европске колеге „позабавиле питањем обезбеђивања Кијева америчким ловцима Ф-16“. Међутим, Запад шкрто коментарише идеју о испоруци авиона Кијеву, а и саме украјинске власти признају да се то неће догодити скоро.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала