- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комбинат алуминијума Подгорица прекинуо производњу алуминијума након 52 године

© Фото : Youtube/Vlada Crne Gore/PrintscreenКомбинат алуминијума Подгорица
Комбинат алуминијума Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Након 52 године престала је производња примарног алуминијума у Црној Гори јер је Комбинат алуминијума - „Унипром“ угасио у понедјељак и преосталих 12 ћелија у погону Електролизе. То је потврђено Спутњику из „Унипрома“, који је власник КАП-а.
У КАП-у су остали да раде погони за производњу билета-трупаца и силумина-легура, а фабрика ће за потребе њихове производње увозити алуминијум. Комбинат је већину ћелија за производњу угасио у децембру 2021. године, када је Електропривреда одбила да га снабдијева струјом по дотадашњим цијенама од 44 еура за мегават сат, јер су берзанске износиле и преко 200 еура.
Гашењем преосталих ћелија у Електролизи без радног мјеста остаје око 50-ак радника, од којих највећи дио може отићи и пријевремену пензију када на снагу ступи измјена закона о пензијском осигурању.
Из „Унипрома“, који је власник КАП-а, потврдили су Спутњику да су зауставили производњу у електролизи, али да ће „као и увијек водити рачуна да радници не трпе посљедице“.
„Штету ће на себе преузети компанија као и до сада, она је велика, али због бестијалних напада на компанију и власника покренули смо инцјативу пред Европском енергетском заједницом да отвори истрагу и утврди чињенице на које се позивамо а за које тврдимо да су истините и потпуно потврђене од стране овлашћених верфикатора Европске уније. Влада је незаконито одузела емисионе кредите „Унипрому“, а додијелила их ЕПЦГ-у, супротно директиви Европске уније. Европска енергетска заједница је већ покренула поступак, штета се мјери у десетинама милиона еура, а након што приспије извјештај Европске уније, наставићемо са даљим активностима. Остале фабрике у КАП-у раде несметано“, саопштено је из компаније која је дио пословне групе бизнисмена Веселина Пејовића.
Измјена закона о пензионом осигурању коју је Скупштина Црне Горе усвојила 19. априла омогућавају повољније одласке у пензију за раднике из рударско-металуршког комплекса ако су без посла остали због „обуставе производње настале гашењем или затварањем производних капацитета усљед економских и технолошких проблема у пословању“.
Измјена је усвојена након што је одлазећи предсједник Мило Ђукановић распустио Скупштину због чега није потписао измјену тог закона као ни остале усвојене у том периоду.
Радници КАП-а очекују да ће нови предсједник Јаков Милатовић, након што преузме дужност 20. маја, потписати поменути закон, како не би морали чекати неколико мјесеци да се конституише нови сазив парламента након јунских избора, па да новио посланици поново гласају за исти закон.
Одлуку да се у Титограду, гради Комбинат алуминијума донијело Извршно вијеће Народне скупштине Црне Горе 16. октобра 1956. године. Због проблема са обезбјеђивањем кредита и отказивања међудржавног Уговора о кредитирању од Совјетског Савеза, новац за изградњу обезбијеђен је тек 1966. када је кредит дала Југословенска инвестициона банка.
Тада су у оквиру Комбината били и Рудници боксита као и хидроелектрана „Мратиња“ у Пиви и додатни агрегат у ХЕ „Бајина Башта“, али се они из компаније издвајају 1968. и 1969. године. У децембру 1971. године почиње производња алуминијума у комбинату, нови погони су отварани све до почетка 80-их година прошлог вијека.
Комбинат је био државни све до приватизације 2005. године када је продат компанији руског милијардера Олега Дерипаске. У КАП је у јулу 2013. године уведен стечај, када је управљање производњом у договору са стечајном управом прво преузео државни „Монтенегро бонус“ а затим од јула 2014. „Унипром“. Компанија Веселина Пејовића постала је званично власник имовине КАП-а након завршетка стечаја у октобру 2021. године.
Други круг председничких избора у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
РЕГИОН
Спасити кожу по сваку цијену! Најнеизвеснија политичка битка у историји модерне Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала