- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новак: Русија и Иран разматрају могућност стварања гасног хаба

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаАлександар Новак
Александар Новак - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Москва и Техеран разматрају стварање електронске трговинске платформе за продају гаса на југу Ирана, изјавио је новинарима вицепремијер Русије Александар Новак, који борави у дводневној посети тој земљи.

„У току су разговори о формирању трговинске платформе на југу Ирана, укључујући уз коришћење иранског гаса, примене гаса који ће се убудуће производити заједно са нашим руским компанијама. Ово није брз процес, јер треба створити изворе гаса, привући партнере, друге снабдеваче“, рекао је Новак.

Он је закључио да, генерално, постоји таква идеја и да се разрађује, али да је потребно време.

Расте проценат размене у националним валутама

Новак је, поред тога, нагласио да Русија и Иран разматрају међусобну размену у јуанима, као и да, уопште, више од 80 одсто размене земље данас реализују у националним валутама.
Вицепремијер је додао да удео долара и евра чини мање од 20 одсто и да рад који је циљано обављен да би се прешло на плаћање у националним валутама даје своје резултате.

Изградња коридора „Север-Југ” почиње за годину дана

Новак је у изјави за Спутњик најавио да би Русија и Иран за годину дана могли да почну изградњу последње железничке деонице међународног транспортног коридора „Север-Југ”. Он је додао да у перспективи, њен проток може бити повећан на 30-60 милиона тона.
Русија ће, према његовим речима, обезбедити Ирану међудржавни кредит од 1,6 милијарде евра за изградњу железничке пруге Решт-Астара у тој земљи.
Потпредседник Владе је нагласио да су руске компаније заинтересоване за трасу и спремне су да обезбеде повећање размене робе у овом железничком правцу до 15 милиона тона годишње до 2030. године.
Руски званичник је оценио да је документ који је потписан данас веома важан споразум који Русији и Ирану омогућава прелазак на нов вид сарадње у области транспорта.
Председник Русије Владимир Путин заједно са иранским колегом Ибрахимом Раисијем путем видео везе учествовао је у церемонији потписивања споразума о изградњи пруге Рашт-Астара, последње железничке деонице међународног транспортног коридора „Север-Југ”.
Коридор је алтернатива морском путу који повезује Европу, земље Персијског залива и Индијског океана кроз Суецки канал. Постоје три руте међународног транспортног коридора: транскаспијска (железнице и луке), западна и источна (копнена). Рашт-Астара је последња деоница западне трасе, неопходна за рад пруге целом дужином коридора.

Русија испунила обећање

Вицепремијер је такође прокоментарисао да се светско тржиште нафте тренутно налази у уравнотеженом стању.
Русија је од маја, истакао је он, достигла обећани обим смањења производње нафте од 500 хиљада барела дневно.
Он је додао да ће и друге земље које су се обавезале, смањити производњу нафте за милион и 100 хиљада барела дневно.
Према његовим речима, све државе доносе консолидоване одлуке, те у складу са тим, ако буде разматрана (промена обима производње ОПЕК плус), јавност ће бити обавештена.
Новак је претходно, у фебруару, изјавио да ће Русија у марту добровољно смањити производњу нафте за 500 хиљада барела дневно, што ће допринети поновном успостављању тржишних односа.

Ирански министар: Разматра се сарадња са Москвом на 10 нових налазишта нафте

Са своје стране, ирански министар за нафту Џавад Оуџи изјавио је да да Иран и „Гаспром“ настављају преговоре о заједничким пројектима у земљи укупне вредности 40 милијарди долара, а неки од тих договора већ су преточени у праве уговоре.
Оуџи је констатовао да у нафтној сфери Техеран има јаку сарадњу са реномираним руским компанијама и да су протекле две године закључени одређени уговори, а на неким нафтним пољима већ сарађују и руске колеге и партнери.
Он је такође објавио да Иран разматра са Русијом сарадњу на нових 10 нафтних налазишта у Ирану.
Потпредседник Владе Русије Александар Новак допутовао је јуче у дводневну посету Ирану где је учествовао на састанку радне групе међународног транспортног коридора „Север-Југ“, мултимодалне руте од Санкт Петербурга до луке Мумај у Индији у дужини од 7.200 километара. На састанку је разговарано о реализацији пројекта изградње деонице пруге Рашт-Астара, последње железничке деонице међународног транспортног коридора „Север-Југ“.
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
РУСИЈА
Евро и долар остају у прошлости: Русија продаје енергенте за рубље и јуане
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала